28 sierpnia 2013

Ryba pod kołderką z bakłażana i pomidorów






Bardzo lubię rybę w warstwie pomidorów, a dodatkowo z bakłażanem smakuje wyśmieniecie, 
polecam jeśli nie jedliście.
Do tego mój ulubiony ryż ugotowany z kurkumą i korą cynamonu, posypany czarnym sezamem. 







2 duże filety ryby ze skórą
1 duży bakłażan
5 średnich pomidorów
3 ząbki czosnku
150 g gęstego przecieru pomidorowego
sól, pieprz cytrynowy
olej do smażenia
świeży tymianek, bazylia
2 łyżki bułki tartej
czarny sezam do posypania całości



Bakłażan kroimy w ok. półcentymetrowe krążki, solimy.
Pomidory ze skórką kroimy też w cienkie krążki. Czosnek drobno siekamy.
Filety kroimy w mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy i smarujemy lekko przecierem pomidorowym.

Smażymy rybę bardzo krótko z obu stron, dosłownie po 1 minucie, aby się mięso ścięło.
Układamy kawałki na dnie naczynia do zapiekania wysmarowanego oliwą, skórą do dołu.
Smarujemy cienką warstwą pozostałego przecieru i posypujemy czosnkiem.
W następnej kolejności smażymy bakłażan na niewielkiej ilości tłuszczu.
Układamy na rybie, solimy, posypujemy czosnkiem, skrapiamy oliwą i układamy na tym warstwę plastrów pomidora, solimy, posypujemy ziołami i znów warstwa bakłażana posypana czosnkiem i skropiona oliwą. Na wierzch idą pomidory, posolone i posypane ziołami i odrobiną bułki tartej i na koniec skrapiamy wszystko oliwą. 
Zapiekamy ok. 30 minut w 180-190 stopniach, do zrumienienia bułki na wierzchu.








 Warzywa psiankowate 2013  


17 komentarzy:

  1. Nie jadlam, ale ze mam aktualnie faze na baklazana, chetnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie jadłaś to zachęcam do zrobienia, pyszna rybka:)

      Usuń
  2. Tez uwielbiam rybe z dodatkiem pomidorow, do tego baklazan- musi byc pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przewijam przewijam i szukam gdzie ta ryba? Przecież to nie kołderka...to pierzyna jak u babci w wianie. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takiej rybki, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna piramidka wyszła ;) Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej. Chyba też przygotowuję jakąś rybkę z psiankami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. znakomita ta twoja rybka:) podana w niesamowity sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ciekawie! Z przyjemnością bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Eh skusiłam się dziś (brak sił i chęci do gotowania) na fast food z ryżem (a zdarza mi się to raz na ruski rok)i teraz to ja pod kołderką leżę jak ta rybka ;) eh, jestem żywą antyreklamą fast foodu :D Pozdrawiam! p.s. Dziś na Kwestii Smaku widziałam przepis na gołąbki z bakłażana. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to współczuję, ja też nie mogę takich rzeczy jeść :(
      A gołąbki lecę obejrzeć :))

      Usuń
  9. jak tak dobra ryba może się chować pod kołderką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna, smaczna i ładna piramidka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...