27 kwietnia 2013

Sernik na spodzie z masłem orzechowym, polewą toffee



Nadrabiam zaległości sernikowe na blogu:)
Ta wersja jest pyszna, uwierzcie mi na słowo, albo sami zróbcie;)






Masa serowa:
1kg twarogu do serników (z wiaderka)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1.5 szklanki cukru
laska wanilii
5 jajek
150 g masła


Spód: 
200 g herbatników
łyżka cukru pudru
100 g masła roztopionego 
( w tym 1 czubata łyżka masła orzechowego)

Polewa toffee: 
120g cukru
200 ml kremówki 30%

Spód:

Formę średnicy 23 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia i ponownie delikatnie smarujemy masłem.  
Spód tortownicy wyłożyć masą z rozdrobnionych ciasteczek i stopionego masła +masła orzechowego i zapiec 5 minut w 180 stopniach.
 
Masa serowa:

Nastawiamy piec na 160 stopni na funkcję góra-dół.

Ucieramy masło z cukrem i wanilią (same ziarenka).
Dodajemy porcjami twaróg, 3 żółtka (białka zostawiamy na pianę), dalej miksujemy.   
Dodajemy 2 całe jajka i miksujemy krótko.  Dodajemy skrobię, bakalie i też krótko miksujemy. Na koniec ubijamy z białek pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na wystudzony spód. Pieczemy ok. 1h. Jeśli wierzch za szybko się zacznie rumienić, nakrywamy folią aluminiową, przed końcem zdejmujemy. Ale lepiej w ogóle nie uchylać drzwi piekarnika. Upieczone ciasto zostawiamy na godzinę w wyłączonym piecu. Potem po wyjęciu studzimy w formie. Najlepiej ciasto schłodzić parę godzin w lodówce.

Polewa:

Na patelni równomiernie rozsypujemy cukier. Nie mieszamy.
Kiedy stopnieje i będzie płynny (trzeba uważać by się nie przypalił), stopniowo dodajemy śmietankę. Studzimy. 
Kiedy zgęstnieje polewamy wierzch ciasta.






27 komentarzy:

  1. Wierze że pyszny jest ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny nowy emblemat bloga. ; )
    Pięknie tu.
    Sernik kocham!

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się fenomenalnie, i ta polewa... kusi, oj kusi :) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczny!! a polewa obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten sernik! Ta polewa! boski Ci wyszedł sernik:-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak smakowicie wygląda, że nie mogę na niego patrzeć, na sam widok ślinka leci a ja biedna na diecie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki kuszący, że chyba zrobię małą przerwę w moim weganizmie i poczęstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! A taki mały grzeszek to Ci nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  8. No to wpadłam po uszy :))) Przed północą trafić na takie zdjęcia kuszące:)))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik marzenie! i jakie ładne zmiany na blogu! :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie:) pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  11. serniki kocham wszystkie, spód z masłem orzechowym świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wierzę na słowo ale zrobię też sama :) |Kacha

    OdpowiedzUsuń
  13. aż mi ślinka leci! ta polewa, om nom no nom!

    OdpowiedzUsuń
  14. tak wygląda sernikowe niebo!

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, na sam tytuł posta aż się oblizałam!
    Ze wstydem przyznaję, że dawno mnie u Ciebie nie było, więc dopiero teraz widzę zmiany wyglądu Twojego bloga. Baner u góry jest rewelacyjny! Bardzo podoba mi się ta zmiana.
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło że wpadłaś, zapraszam częściej:)Baner od niedawna, też go lubię:)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...