17 kwietnia 2013

Burak i jabłko, dzień w kolorze różu...




To jeden z moich ulubionych duetów smakowych.
Pyszny sam w sobie, ale też świetna baza do "rozbudowy".
Przed nami jeszcze kilka duetów, zapraszam wkrótce;)





4-5 średnich buraków
1 średnie kwaskowe jabłko
mały ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz



Buraki obieramy, kroimy na pół i gotujemy z ząbkiem czosnku i odrobiną soli.
Gotujemy nie za długo, tak by zmiękły ale pozostały nadal jędrne 
(ok. 20 minut, zależy od wielkości).
Studzimy, kroimy w małą kostkę ( ja lubię taką sporą 1.5 cm)
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę tej samej wielkości co buraczki.
Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy.





***

Dziś w kolorze różu, tak jakoś wyszło..
Coś w ramach "wiosno zostań!"..
Wiosna na parapecie od wczoraj:) za oknem też
Miłego dnia!






6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie:) zuper zgranie kolorystyczne:) strokroteczki cudne, a buraczki.. właśnie takie lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam buraczki pod każdą postacią... Twój przepis jest bardzo zachęcający :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda, na pewno wypróbuję - ja też wolę większą kostkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. CIekawy, prosty pomysł, a i smakowo musi być super.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...