Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.
Ryż w trakcie zapiekania wchłania część śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.
Wanilia, cynamon i jabłko oczywiście wieńczą całość.
Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną porę dnia.
na naczynie średnicy 12cm
1.5 szklanki ugotowanego ryżu
szczypta soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka golden syrup
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 małe jabłko
kwaśna śmietana do podania
Ryż gotujemy na sypko na wodzie ze sporą szczyptą soli.
Nastawiamy piecyk na 180 stopni (funkcja góra-dół).
Małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Przekładamy do niego ugotowany ryż.
Zalewamy go śmietanką dosłodzoną 1 łyżeczką cukru z wanilią
(śmietanka stanowi ok.1/3 ilości ryżu).
Posypujemy ryż an wierzchu resztą cukru, układamy cząstki jabłka ze skórką.
Jabłko posypujemy cynamonem, polewamy golden syrup i na to dajemy małe cząstki masła. Zapiekamy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia jabłka.
Mmmmmm jakie pyszności, uwielbiam ryż w śmietance bądź mleku;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki ryż, na myśl od razu przychodzi mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka pociekła:)
OdpowiedzUsuńZufik, a śmietankę można zamienić na jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńNie bardzo, może się zważyć. Lepiej użyj mleka jeśli już.
Usuńok, dzięki :)
Usuńtez czasami robię sobie takie śniadania:)
OdpowiedzUsuńoj jak dawno nie jadłam ryżu z jabłkami
OdpowiedzUsuńu nas to nawet na obiad mogłoby być :)