11 lutego 2013

Ulubiona sałatka z tuńczykiem



To nasza ulubiona sałatka z tuńczykiem. Prosta i smaczna.
Im prostsze dodatki tym lepsza, im jest ich mniej, tym bardziej czuć smak 
sedna sprawy czyli tuńczyka.
U nas była to duża puszka włoskiego tuńczyka, zachomikowana na specjalną okazję.
Okazja mijała, w końcu wyciągnęliśmy nasz skarb. 





250 g tuńczyka w oleju (filet, kawałki) nie ten rozdrobniony
pół czerwonej papryki
1 szklanka ugotowanego lekko osolonego ryżu
pół puszki kukurydzy
opcjonalnie 6 cm kawałek pora
2-3 łyżki dobrego majonezu
garść czarnych oliwek podzielonych na mniejsze kawałki
sól, pieprz świeżo mielony
koperek 


Tuńczyka lekko odsączamy, rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy ryż z warzywami, dodajemy tuńczyka, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny, skrapiamy do smaku.


14 komentarzy:

  1. Sałatki z tunczykiem bardzo lubię. Taka z ryżem świetnie się nada na posiłek do pracy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sałatka :) Na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tuńczyka, jestem pewna, że ta sałatka przypadłaby mi do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj tuńczyk gra pierwsze skrzypce, to na pewno by Ci smakowała;)

      Usuń
  4. Ja też zrobię taką , tylko dodam łyżkę majonezu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słabo odsączyłam tuńczyka dlatego sałatka nie potrzebowała dużo majonezu,
      ale oczywiście można dać więcej. Kiedyś zrobiłam wersję z oliwą tylko i też była dobra.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Podoba mi się ten przepis :) Ja mam inny, ale chętnie spróbuje tuńczyka w Twoim wydaniu :)
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się że Cię moja wersja przekonała;)

      Usuń
  6. u mnie dziś na kolację była podobna, tylko z pęczakiem zamiast ryżu, czerwoną fasolą zamiast kukurydzy i czerwoną cebulą zamiast pora
    no to może jednak trochę inna :)
    wygląda pysznie w każdym bądź razie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, z pęczakiem nie jadłam, a lubię pęczak. Z czerwoną fasolą też robimy:)

      Usuń
  7. ja musiałabym dodać majonezu :P i ananas :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...