17 lutego 2013

Najpyszniejsze cupcakes. Waniliowo - czekoladowe.




Dziś moje pierwsze na blogu babeczki z kremem zwane cupcakes:)
Babeczki są wilgotne w środku, jednocześnie delikatne, mocno kakaowe.
Nie za słodkie, dla mnie idealne. Ładnie i równo rosną.

Do tego dobrałam krem który okazał się też idealny do tych babeczek (inny niż w oryginalnym przepisie).
Nie przepadam za ciastami z kremem, do tego słodkim, ale ten mi odpowiada, nie za ciężki i nie za słodki. Polecam gorąco.
Przepis znaleziony na angielskojęzycznej stronie tu : przepis.






BABECZKI:
50 g kakao
240 ml wrzątku
175 g mąki
2 łyżeczki proszku
1/4 łyżeczki soli
115g masła w temp. pokojowej
200 g cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu wanilii ( użyłam ziarenek z połowy laski wanilii)
opcjonalnie groszki czekoladowe do posypania

Nastawiamy piecyk na 190 stopni C.
Wodę łączymy z kakao aż będzie gładki płyn bez grudek. Studzimy.
W osobnej misce łączymy mąkę, sól, proszek.
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Dodajemy mąkę i lekko mieszamy. Dodajemy miksturę kakaową i mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Wypełniamy papilotki do 3/4, posypujemy groszkami i pieczemy 16-20 minut. Po 16 min. sprawdzamy patyczkiem, nie należy piec za długo bo będą przesuszone. 
Studzimy na kratce.

KREM:
4 łyżki mąki
200 g miękkiego masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru pudru (można dać szklankę jeśli lubicie słodko)
pół laski wanilii (tylko ziarenka)

Mąkę mieszamy z mlekiem i ziarenkami wanilii, podgrzewamy na małym ogniu.
Mieszamy aż mikstura zgęstnieje do gęstości śmietany. Studzimy.
asło ucieramy z cukrem ok. 3 minut.
Potem stopniowo dodajemy partiami budyń.
Ucieramy aż powstanie gładki krem ok. 5 minut. Napełniamy rękaw i wyciskamy na babeczki.















Witamy w Cupcakeland    Walentynki 2013 - czym to się je?

23 komentarze:

  1. ale apetyczne! Prześlicznie Ci wyszły

    OdpowiedzUsuń
  2. super:)i fotki jakie piekne:) zastanów się nad tym, zeby otworzyć cukiernię!

    sara

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie wiedziałam że mają taka nazwę cupcakes. Przepis zapisuję , bo wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Przepysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, szczególnie zachwycona jestem kręciołkami z kremu, profesjonalne!

    OdpowiedzUsuń
  7. No i kolejny wpis z apetycznym wypiekiem. Nie ma to jak wchodzić na kulinarne blogi o tak póżniej porze, nagły atak apetytu na słodkie gwarantowany. :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wspaniale. Te czapki z kremu urocze!

    OdpowiedzUsuń
  10. wooowww! cudnie wyglądają, obłędnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wszystkie miłe słowa, to była niezła frajda robić "kręciołki"/czapki z kremu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolada i wanilia? To ja poprosze! :)


    Bardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. waniliowo czekoladowe babeczki nie mogą być niepyszne :-D Ciekawy przepis na krem. Muszę go kiedyś przetestować, bo ja zawsze robię kremy na bazie philadelphii :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. jak w amerykańskiej cukierni :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Slicznie to wyglada i mam ochote sprobowac. Czy przez cupcake ma Pani na mysli mini muffinki? Czy koniecznie trzeba je zrobic w takich mini porcjach czy moge je zrobic uzywajac formy do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdzie nie mówię że to mini mufinki, piekłam w zwykłej formie na muffinki :)
      Bardzo polecam, babeczki z tego przepisu wychodzą pyszne. pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...