Dziś moje pierwsze na blogu babeczki z kremem zwane cupcakes:)
Babeczki są wilgotne w środku, jednocześnie delikatne, mocno kakaowe.
Nie za słodkie, dla mnie idealne. Ładnie i równo rosną.
Do tego dobrałam krem który okazał się też idealny do tych babeczek (inny niż w oryginalnym przepisie).
Nie przepadam za ciastami z kremem, do tego słodkim, ale ten mi odpowiada, nie za ciężki i nie za słodki. Polecam gorąco.
Przepis znaleziony na angielskojęzycznej stronie tu : przepis.
BABECZKI:
50 g kakao
240 ml wrzątku
175 g mąki
2 łyżeczki proszku
1/4 łyżeczki soli
115g masła w temp. pokojowej
200 g cukru
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu wanilii ( użyłam ziarenek z połowy laski wanilii)
opcjonalnie groszki czekoladowe do posypania
Nastawiamy piecyk na 190 stopni C.
Wodę łączymy z kakao aż będzie gładki płyn bez grudek. Studzimy.
W osobnej misce łączymy mąkę, sól, proszek.
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Dodajemy mąkę i lekko mieszamy. Dodajemy miksturę kakaową i mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Wypełniamy papilotki do 3/4, posypujemy groszkami i pieczemy 16-20 minut. Po 16 min. sprawdzamy patyczkiem, nie należy piec za długo bo będą przesuszone.
Studzimy na kratce.
KREM:
4 łyżki mąki
200 g miękkiego masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru pudru (można dać szklankę jeśli lubicie słodko)
pół laski wanilii (tylko ziarenka)
Mąkę mieszamy z mlekiem i ziarenkami wanilii, podgrzewamy na małym ogniu.
Mieszamy aż mikstura zgęstnieje do gęstości śmietany. Studzimy.
asło ucieramy z cukrem ok. 3 minut.
Potem stopniowo dodajemy partiami budyń.
Ucieramy aż powstanie gładki krem ok. 5 minut. Napełniamy rękaw i wyciskamy na babeczki.
ale apetyczne! Prześlicznie Ci wyszły
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńsuper:)i fotki jakie piekne:) zastanów się nad tym, zeby otworzyć cukiernię!
OdpowiedzUsuńsara
E za duża konkurencja:) ale dziękuję
UsuńNawet nie wiedziałam że mają taka nazwę cupcakes. Przepis zapisuję , bo wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńMniam! Przepysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten krem!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepięknie!
OdpowiedzUsuńPiękne, szczególnie zachwycona jestem kręciołkami z kremu, profesjonalne!
OdpowiedzUsuńNo i kolejny wpis z apetycznym wypiekiem. Nie ma to jak wchodzić na kulinarne blogi o tak póżniej porze, nagły atak apetytu na słodkie gwarantowany. :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale. Te czapki z kremu urocze!
OdpowiedzUsuńwooowww! cudnie wyglądają, obłędnie!:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie miłe słowa, to była niezła frajda robić "kręciołki"/czapki z kremu:)
OdpowiedzUsuńCzekolada i wanilia? To ja poprosze! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
ja również dziękuję:)
UsuńCupcaki wyszły cudne :)
OdpowiedzUsuńwaniliowo czekoladowe babeczki nie mogą być niepyszne :-D Ciekawy przepis na krem. Muszę go kiedyś przetestować, bo ja zawsze robię kremy na bazie philadelphii :-)
OdpowiedzUsuńjak w amerykańskiej cukierni :D
OdpowiedzUsuńmniami
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuńWitam. Slicznie to wyglada i mam ochote sprobowac. Czy przez cupcake ma Pani na mysli mini muffinki? Czy koniecznie trzeba je zrobic w takich mini porcjach czy moge je zrobic uzywajac formy do muffinek?
OdpowiedzUsuńNigdzie nie mówię że to mini mufinki, piekłam w zwykłej formie na muffinki :)
UsuńBardzo polecam, babeczki z tego przepisu wychodzą pyszne. pozdrawiam