Z cyklu łatwe i szybkie.
Mało wytworne, ale dobrze smakuje z kubkiem kawy lub herbaty.
Ciasto pachnące cynamonem, wilgotne od jabłek,
a mąka orkiszowa nadaje mu orzechowy posmak.
Kruszonka do wyjadania najlepsza;)
Polecam, piekłam wielokrotnie.
Inspirowane tym przepisem, z moimi modyfikacjami.
CIASTO:
150 g mąki orkiszowej razowej
150 mąki pszennej tortowej
100 g cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki maślanki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 średnie jabłka (pokrojone w małą kostkę)
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
KRUSZONKA:
50 g płatków owsianych
40 g cukru pudru
80 mąki razowej
100 g zimnego masła
(łączymy sypkie składniki, wyrabiamy lekko z posiekanym masłem)
1. Nastawiamy piecyk na 180 stopni z funkcją góra/dół.
2. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę i osypujemy cynamonem.
3. W jednej misce miksujemy jajka, cukier, cukier z wanilią na puszysto.
Dolewamy olej i maślankę i mieszamy.
4. W drugiej misce przesiać obie mąki, proszek, sodę, szczyptę soli.
5. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą łyżki, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy wszystko kruszonką.
Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, nie pieczemy za długo bo ciasto będzie przesuszone.
"łatwe, pyszne" i zdrowe! :) i ta kruszonka niezwykle zachęca :)
OdpowiedzUsuńSama ją podskubuję jak się ciasto upiecze:)
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńI smakuje:)
UsuńRustykalne, ale czy mało wytworne? Ostatnio takie ciasta są modne ;-)
OdpowiedzUsuńNo widzisz okazało się że jestem modna, choć całkiem niezamierzenie, od dawna lubię takie ciasta,
Usuńnie przepadam za takimi z kremem/galaretką:)
Ojejku, zaraz zrobię się głodna! Uwielbiam, po prostu uwielbiam wszelkie ciasta z kruszonką! Takie orkiszowe, nie takie znów niezdrowe ciasto to idealna propozycja na leniwe popołudnie z filiżanką kawy...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że zdrowe. Ja tam ciągle takie jem i jakoś nie tyję na razie:)
UsuńPrzepis zapisuję , uwielbiam takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńOczywiście polecam z czystym sumieniem:)
UsuńJa jeszcze nie kombinowałam z mąką orkiszową!
OdpowiedzUsuńA takie ciacho to bardzo smaczna odmiana dla szarlotki :)
Ja ją używam do wielu rzeczy w kuchni, polecam.
Usuńpycha, a czy można zamiast pszennej dać pełnoziarnistą? pozdrawiam i zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie wiem. Powinno wyrosnąć. Testuj. I koniecznie napisz o wynikach testu.
Usuńomomom pyszne i zdrowe ciacho , i ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńcudowne, cynamon i kruszonka!! rewelacja!
OdpowiedzUsuńNie mam konta na fb ale zajrzę do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Owsiana kruszonka zachęca podwójnie :)
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Zapisany do wykorzystania w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Hi there, just wanted to say, I loved this post.
OdpowiedzUsuńIt was inspiring. Keep on posting!
Thanks a lot! Keep on reading ;-)
UsuńI am not sure where you are getting your info,
OdpowiedzUsuńbut good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.