14 grudnia 2012

Serowe ślimaczki z makiem i cynamonem





Szybki i prosty deser, a smakuje wyśmienicie.



opakowanie ciasta francuskiego
150 g serka twarogowego
1 jajko
cukier
1/2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko+mleko do posmarowania
mak do posypania


Łączymy serek z jajkiem, słodzimy do smaku, dodajemy cynamon.
Rozwijamy ciasto, wałkujemy. Nakładamy nadzienie omijając brzeg.
Zwijamy niezbyt ciasno wzdłuż dłuższego boku, smarujemy jajkiem sklejany brzeg i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone kroimy w poprzek na grubość ok 1,5 cm, układamy ślimaczki na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w 190-200 stopniach do zrumienienia, ok. 15-20 minut.







6 komentarzy:

  1. fajny pomysł z tym ciatsem francuskim :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ślimaczki z cynamonem, ale z makiem o wiele bardziej 'wiligijnie' <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, wiadomo:) mak się sam nasypał;)

      Usuń
  3. jakie ładne! chwila i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...