30 grudnia 2012

Babka cytrynowa z makiem




Puszysta babka, wnętrze wilgotne, pełne maku i aromatu cytryny.
Bardzo polecam, zachowuje świeżość i miękkość nawet przez parę dni.
Pięknie pachnie w trakcie pieczenia.





200 gram miękkiego masła 
4 jajka
180 gram śmietany (dałam 4 łyżki 12%)
1 szklanka cukru
100 gram maku
50 ml soku z cytryny
otarta skórka z jednej cytryny
2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny
 cukier z wanilią 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczytpa soli
280 gram mąki







Mak namoczyć we wrzącej wodzie, pozostawić na ok. 1h, następnie przecedzić przez sito. 
(Jeśli komuś się spieszy można mak krótko pogotować i odcedzić ja tak zrobiłam).
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, do ubitego kremu dodawać po jednym jajku. 

Po każdym jajku dokładnie masę wymieszać.
Dodać sól, skórkę cytrynową, sok. 
Następnie dodać mak, żurawinę i śmietanę i dokładnie wymieszać łopatką. 
Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy babkowej z kominkiem o średnicy 23 cm i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Piec ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Upieczoną i wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem, u mnie polewa z białej czekolady z dodatkami.





12 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...