Śledzie w sosie chrzanowo-musztardowym
4 duże płaty śledziowe
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka chrzanu (poszukajcie z dobrym składem)
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
1 średnia cebula ( ok. 6 cm)
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu (na oko)
Będzie potrzebny duży słoik, taki litrowy.
Płaty śledziowe moczymy wymieniając kilka razy wodę, tak aby pozbyć się nadmiaru słoności. Przygotowujemy sos z pozostałych składników, oprócz cebuli. Cebulę kroimy w piórka (możemy sparzyć ją na sitku i dobrze odsączyć) i odstawiamy. Śledzie kroimy w małe 2 cm kawałki do dużej miski, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. Teraz układamy w słoiku warstwy: śledzie w sosie, warstwa cebulki, śledzie, warstwa cebulki...Dorzucamy gdzieniegdzie przyprawy w ziarnach. Zamykamy słoik i odstawiamy co najmniej na noc, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem możemy posypać świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)