Wiem, że już większość myśli o babkach i mazurkach, ale ja na przekór serwuję Wam bułeczki, cieplutkie i puchate. Do tego zakręcone i mocno nadziane serem.
Składniki:
- ½ kostki drożdży (50g)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru drobnego
- 40 g cukru pudru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g drobnego cukru + wanilia
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą serową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.
Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce , smarujemy je roztrzepanym jajkiem. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni.
Pieczemy ok 25-30 minut do zrumienienia.
Chyba zrobię na śniadanie, wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń