Orzeźwiająca sałatka z jabłkiem, selerem korzeniowym, marchewką, ogórkiem konserwowym i słonecznikiem. Pasuje do wielu dań obiadowych i nie tylko. Bogactwo witamin. Polecam, nam bardzo zasmakowała.
Pamiętajcie że seler i jabłko szybko się utleniają i zmieniają kolor, najpierw przygotujcie sos, aby szybko połączyć ze składnikami. Sałatkę trzeba jeść od razu, nie nadaje się do dłuższego "stania" bo zmieni kolor z czasem.
Składniki:
1 kwaskowe jabłko ze skórką (wybierzcie nie woskowane !)
2 ogórki konserwowe
seler w zalewie 1 słoiczek (może być też świeży 1 bulwa)
1 duża marchewka
sok z cytryny
2 łyżki słonecznika
Sos:
2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól, sporo pieprzu najlepiej świeżo mielony
1 łyżka majonezu dobrej jakości (polecam polskie firmy)
Łączymy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Ziarna słonecznika można przyrumienić na suchej patelni.
Seler dokładnie odsączamy na sitku i odciskamy. Jeśli użyjecie świeżego od razu skropić sokiem z cytryny. Marchewkę ścieramy na wiórki.
Ogórka kroimy w paseczki. Jabłko siekamy na małe kawałeczki razem ze skórką.
Łączymy składniki z sosem, posypujemy ziarnem i od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)