29 marca 2021

Śledzik w sosie musztardowo-chrzanowym

 




Śledzie w sosie chrzanowo-musztardowym

4 duże płaty śledziowe

2  łyżki musztardy chrzanowej 

1 łyżeczka chrzanu (poszukajcie z dobrym składem)

2 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

1 średnia cebula ( ok. 6 cm) 

4 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu (na oko)



Będzie potrzebny duży słoik, taki litrowy.

Płaty śledziowe moczymy wymieniając kilka razy wodę, tak aby pozbyć się nadmiaru słoności. Przygotowujemy sos z pozostałych składników, oprócz cebuli. Cebulę kroimy w piórka (możemy sparzyć ją na sitku i dobrze odsączyć) i odstawiamy. Śledzie kroimy w małe 2 cm kawałki do dużej miski, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. Teraz układamy w słoiku warstwy: śledzie w sosie, warstwa cebulki, śledzie, warstwa cebulki...Dorzucamy gdzieniegdzie przyprawy w ziarnach. Zamykamy słoik i odstawiamy co najmniej na noc, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem możemy posypać świeżym koperkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)