17 marca 2021

Naleśniki z serem zapiekane w sosie waniliowym

Dość prosty pomysł na naleśniki, ale moje dzieci uwielbiają je w takiej wersji.

Można zrobić naleśniki z serem, ale to nie będzie to.

Można je polać sosem waniliowym, ale to tez nie będzie to.

Dopiero wszystko razem tworzy wersję idealną naleśników. Też ją lubię 😊













CIASTO NALEŚNIKOWE:

2 szklanki mąki ( tu dowolność, może być pszenna, owsiana, ryżowa lub każda inna jaką lubicie)

2 szklanki mleka (tu też dowolność)

1 szklanka wody gazowanej

3 jajka ( lub 2 L)

szczypta soli

2 łyżki oleju

Miksujemy składniki na gładką masę bez grudek, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos i nadzienie.

NADZIENIE:

250 g twarogu półtłustego dobrej jakości

300 g serka waniliowego (typu danio lub inny)

cukier do smaku ( 1 łyżka)

wanilia ( może być ekstrakt lub ziarenka)

Składniki łączymy rozdrabniając ser widelcem, mieszając z resztą składników na gęstą masę.

SOS DO ZAPIEKANIA:

200 ml śmietanki 30%

1 jajko

1 łyżka cukru drobnego + wanilia

1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie 1 łyżka proszku budyniowego)

Wszystkie składniki łączymy trzepaczką rózgą na gładko.


Naleśniki smażymy, użyłam specjalnej patelni, jeśli taką macie to użyjcie, smażymy bez tłuszczu. Każdy naleśnik smarujemy warstwą nadzienia (ok. łyżki farszu) i zwijamy w rulonik.

Układamy naleśniki w naczyniu do zapiekania (posmarowanego masłem) jeden obok drugiego, zostawiając leciutkie odstępy, tam dostanie się sos. Polewamy sosem naleśniki, tak by były zanurzone do połowy, zapiekamy ok. 20 minut aż masa sosu się zetnie.

Podajemy posypane cukrem pudrem. 







1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...