24 marca 2021

Sałatka jabłkowa

Orzeźwiająca sałatka z jabłkiem, selerem korzeniowym, marchewką, ogórkiem konserwowym i słonecznikiem. Pasuje do wielu dań obiadowych i nie tylko. Bogactwo witamin. Polecam, nam bardzo zasmakowała. 

Pamiętajcie że seler i jabłko szybko się utleniają i zmieniają kolor, najpierw przygotujcie sos, aby szybko połączyć ze składnikami. Sałatkę trzeba jeść od razu, nie nadaje się do dłuższego "stania" bo zmieni kolor z czasem.




Składniki:

1 kwaskowe jabłko ze skórką (wybierzcie nie woskowane !)

2 ogórki konserwowe 

seler w zalewie 1 słoiczek (może być też świeży 1 bulwa) 

1 duża marchewka

sok z cytryny

2 łyżki słonecznika

Sos:

2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany

sól, sporo pieprzu najlepiej świeżo mielony

1 łyżka majonezu dobrej jakości (polecam polskie firmy)



Łączymy składniki sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.

Ziarna słonecznika można przyrumienić na suchej patelni.

Seler dokładnie odsączamy na sitku i odciskamy. Jeśli użyjecie świeżego od razu skropić sokiem z cytryny. Marchewkę ścieramy na wiórki.

Ogórka kroimy w paseczki. Jabłko siekamy na małe kawałeczki razem ze skórką.

Łączymy składniki z sosem, posypujemy ziarnem i od razu podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)