22 sierpnia 2014

Anielskie ciasto szyfonowe z cytrynową nutą

W ramach odstresowania i ściągnięcia dobrej energii upiekłam takie oto ciasto :)


Cudownie lekkie i orzeźwiające, o konsystencji pianki czy puchu. 
Nie dziwię się nazwie - dosłownie rozpływa się w ustach.
Dodałam do pierwotnej wersji cytrynowe nuty aby zyskało nieco aromatu i wyrazistości.
Kremowy obłoczek pasuje idealnie jako wykończenie anielskiego ciasta, ale jeśli chcecie oszczędzić kalorii można posypać tylko cukrem pudrem.
Warto upiec w małej foremce 17 cm średnicy - ciasto zyska na wysokości, moja była 20 cm.





źródło przepisu ( znalezione tu )

200 g białka ( białko z 8 średniej wielkości jaj lub 6 dużych)
40 ml oleju
80 ml mleka
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g cukru pudru
skórka otarta z całej cytryny + 2 łyżki soku


Krem: 
180 g cukru pudru
100 g bardzo miękkiego masła
100 g serka typu philadelphia
1 1/2 łyżki soku z cytryny
połowa laski wanilii (ziarenka)



Rozgrzewamy piecyk do 170 stopni - piekłam na funkcji góra dół tak jak sernik.

W misce wymieszać za pomocą trzepaczki-kolby mleko i olej.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytrynową +sok, dokładnie wymieszać aż powstanie gładka masa.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą pianę dodawać porcjami do ciasta, delikatnie połączyć łyżką.
Tortownicę posmarować masłem, a dno wyłożyć papierem.

Przelać ciasto do formy, piec około 40 minut w 170 st. C.




Wyjmujemy ciasto z formy, studzimy odwracając do góry dnem.
Po wystudzeniu nakładamy krem.







12 komentarzy:

  1. Anielskie ciasto, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto rzeczywiście wygląda bardzo puchato i lekko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie się prezentuje, tak delikatnie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zuzia Zuzia ....Zuzia ciacho wypuszyła, i nam i nam....i nam smaka narobiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny post :)

    Pozdrawiam

    ____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne, takie delikatne.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anielskie :) Pięknie nazwałaś Zuziu. Chętnie zjadłabym taką szyfonową piankę, żeby poczuć się jak w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krys uwielbiam Twoje komentarze, oczywiście po zjedzeniu tego ciasta czujemy się jak w niebie, powinnam to napisać na początku wpisu! :)

      Usuń
  8. Ale delikatne! Ślinka leci na jego widok!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie leciutkie, delikatne jak puch... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada sie pysznie, bede dzis robic : P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...