19 sierpnia 2014

Naleśniki z prażonymi jabłkami i kardamonem


Chyba nie mogłabym żyć bez jabłek, odkąd pamiętam zawsze były obecne w moim życiu. Pamiętam siebie jako dziecko, jeżdżącą z innymi dzieciakami w wakacje na rowerze od rana do wieczora, a w jednym ręku zawsze jabłko, trzeba było nauczyć się jazdy na jedną rękę ;-)
Papierówki, antonówki, malinówki, kocham je wszystkie.
Do naleśników użyłam jabłek zebranych spod drzewa w maminym ogródku.





CIASTO NALEŚNIKOWE (na ok. 12 sztuk):

180 ml mleka
220 ml wody
3 jajka
220 g mąki (tym razem pół na pół pszenna zwykła z razową)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru 
3 łyżki oleju

Połączyć składniki (zmiksować), na koniec dodać olej.
Odstawić na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.

NADZIENIE: 
7 jabłek średniej wielkości
cukier do smaku ( 3 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu
ziarenka wydłubane z 1-2 kardamonu

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na płaskie kawałeczki, każde jabłko po prstu skrawam dookoła.
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier, po chwili jabłka i przyprawy. Smażymy aż jabłka zmiękną.




Jedz polskie jabłka
Jabłka wolności




17 komentarzy:

  1. haha, widzę że nie tylko ja jestem jabłkożercą :D
    naleśniki wyglądają i zapewne smakują nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkryłam że w takim kształcie mieści się więcej nadzienia czyli więcej szczęścia w postaci jabłek :)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie. Wszystkie składniki mam więc chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też uwielbiam jabłka i kardamon :) Naleśniczki smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mam tyko takie kupione jabłka, a te trzy na krzyż na drzewie jeszcze nie dojrzały, ale podobnie jak Ty, uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też przerabiam jabłka na różne sposoby. A na te naleśniki Zuziu, to chętnie bym się wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię się potwornie głodna jak je widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. naleśniki wyglądają bardzo apetycznie! ja też kocham jabłka:) w tym roku nasza jabłonka jest dla nas bardzo szczodra, zebraliśmy wczoraj duże wiadro jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja podania naleśników! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. osobiście wolę naleśniki z serem, ale z jabłkami uwielbia moja pierworodna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, na pewno też zrobię, bo mam mnóstwo jabłek z działki, a co za tym idzie jablkowych przetworów:) nic tylko nadziewac nimi naleśniki, racuszki, ciasta i inne słodkości)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia przypomniałaś mi o racuszkach, trzeba zrobić :)

      Usuń
  11. Oh,.... pozostaje mi tylko zerkać na ekran i się ślinić... ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Naleśniki z jabłkami, racuchy i jabłka w cieście - uwielbiam i niezmiennie pożądam, a maminej jabłonki zazdroszczę :) Apetyczne naleśniczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...