06 września 2014

Żytnie bułki pietruszkowe





Inspirowane przepisem Drui z bloga Kuchenny bajzel na bułeczki ziołowe, zmieniłam co nieco tylko (rodzaj mąki i dodatki).
Wyszły mięciutkie bułeczki o ciekawym kolorze za sprawą rodzaju mąki i pietruszki:)
Najlepsze jeszcze ciepłe! ;)







Składniki na 8 średnich bułeczek:


300g mąki żytniej, razowej

200 g mąki pszennej 

1/2 łyżeczki soli
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
1 saszetka (7g) suszonych drożdży
50ml oleju rzepakowego
300ml ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła

posypka - czarnuszka

Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wymieszać. Zrobić na środku wgłębienie i wlać w nie oliwę/olej oraz wodę i drożdże. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać natkę. Zagniatać przez 10 minut.
Ciasto podzielić na 8 równych kulek. Ułożyć je w okrągłej, natłuszczonej formie o średnicy 23cm. Przykryć ścierką lub skropioną oliwą folią spożywczą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce . Można naciąć bułeczki ostrym nożem.

Kiedy bułeczki podrosną, posmarować je rozpuszczonym masłem i piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut, do ich zarumienienia i dodatkowego podrośnięcia.





17 komentarzy:

  1. Świetne bułeczki, dodatek pietruszki to strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają. Chyba się skuszę na upieczenie bułeczek. Zwłaszcza, że nie potrzeba zakwasu. A póki co, jedną zabieram na jutrzejsze śniadanie. Jak upiekę to się zrewanżuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krys, umowa stoi! bułeczki szybko się robi, smakują wyśmienicie, polecam.

      Usuń
  3. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu!!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite. Idealne na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa, pietruszka mnie natchnęła :)
    Reniu, cieszę się ogromnie!
    Majana, zgadzam się w 100 % :)

    OdpowiedzUsuń
  6. w sam raz na śniadanie! lubię takie domowe bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne bułeczki. Wyglądają smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak sklepowe Ci wyszły, ale tylko pod względem wyglądu oczywiście, bo wiem, że smakują bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno są pyszne i oczywiście masz rację, że najlepiej smakują wyjęte prosto z pieca, najlepiej jeszcze z roztapiającym się masłem :-) pyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawie brzmi, fajnie wygląda! jednym słowem pycha

    OdpowiedzUsuń
  11. Nietypowe ale wspaniale się prezentują.Muszą być wyjątkowe w smaku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Na śniadanie takie ciepłe idealne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...