09 marca 2013

Ciasto karmelowe z migdałową skorupką



Ciasto jest wbrew pozorom nie aż tak słodkie, 
ale z wyraźnym posmakiem karmelu.
Bardzo puszyste i wilgotne.
Chrupiąca skorupka z migdałów fajnie je urozmaica.
Piekłam w zwykłej formie, ale idealnie nadaje się do formy na babkę (z kominem).





Przepis własny
ciasto na formę średnicy 23 cm


1.5 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 
1/2 szklanki mleka
5-6 łyżek wody

sok z połowy pomarańczy + starta z niej skórka
3 jajka (żółtka i białka osobno)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g płatków migdałów do posypania



Cukier z wodą topimy na karmel. Do gorącego ostrożnie dodajemy kremówkę i mleko. 
Mieszamy do połączenia składników. Odlewamy z tego ok. 3 łyżek.
Jak lekko przestygnie dodajemy sok z pomarańczy i skórkę. Następnie żółtka.
Mieszamy trzepaczką.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą.
Powoli dosypujemy miksując na wolnych obrotach.
Na koniec ubijamy pianę z białek i powoli łyżką łączymy z masą.
Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. 
Płatki migdałów wrzucamy do pozostawionych 3 łyżek karmelu i obtaczamy. Posypujemy tym wokół brzegi ciasta. Można dodatkowo gdzieniegdzie sypnąć 'suchymi' płatkami.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Studzimy w formie, potem wyjmujemy.









Wielkanocne Smaki III

18 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Chyba się na nie skusze i wykonam w domu.
    Zapraszam do mnie http://kociolek-pysznosci.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Karmelowe z migdałami.... rozkosz dla mojego podniebienia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka kusząca pychotka!
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie zawsze takie pyszne ciasta są :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie:) zresztą kto nie lubi karmelu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie się prezentuje, musi być bardzo smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuzia...kusisz kusisz...pysznościami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ja mam dzisiaj szczęście do takich ciast na blogach :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniami, kolor ma prześliczny, a smakować musiało bosko! Bardzo mi się podoba, zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie taka karmelowa pychota z migdałami mi się ostatnio marzy, tylko w postaci babki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka z tego przepisu też wyjdzie.

      Usuń
  11. wygląda świetnie, migdałowa skorupka, nie ma nic pyszniejszego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wygląda:) lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...