02 lutego 2013

Ryż na słodko zapiekany w śmietance, z jabłkiem



Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.
Ryż w trakcie zapiekania wchłania część śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.
Wanilia, cynamon i jabłko oczywiście wieńczą całość.
Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną porę dnia.








na naczynie średnicy 12cm

1.5 szklanki ugotowanego ryżu
szczypta soli
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
1 łyżeczka golden syrup
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1 małe jabłko
kwaśna śmietana do podania


Ryż gotujemy na sypko na wodzie ze sporą szczyptą soli.
Nastawiamy piecyk na 180 stopni (funkcja góra-dół).
Małe naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Przekładamy do niego ugotowany ryż.
Zalewamy go śmietanką dosłodzoną 1 łyżeczką cukru z wanilią 
(śmietanka stanowi ok.1/3 ilości ryżu).
Posypujemy ryż an wierzchu resztą cukru, układamy cząstki jabłka ze skórką.
Jabłko posypujemy cynamonem, polewamy golden syrup i na to dajemy małe cząstki masła. Zapiekamy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia jabłka.
Podajemy ze śmietaną i rozkoszujemy się na całego:)









 







8 komentarzy:

  1. Mmmmmm jakie pyszności, uwielbiam ryż w śmietance bądź mleku;d

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taki ryż, na myśl od razu przychodzi mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zufik, a śmietankę można zamienić na jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo, może się zważyć. Lepiej użyj mleka jeśli już.

      Usuń
  5. tez czasami robię sobie takie śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj jak dawno nie jadłam ryżu z jabłkami
    u nas to nawet na obiad mogłoby być :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...