19 października 2012

Ciasto dyniowe z pomarańczową nutą




Pyszne, wilgotne i puszyste.
Bardzo aromatyczne.
Gorąco polecam.

Dołączam do Festiwalu Dyni.
Przez najbliższe dni powrót do dyni w kuchni:)




z małymi zmianami



250 ml musu z dyni*
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
 skórka starta z 1 dużej pomarańczy
 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody



Polewa:  
1 łyżeczka słodkiej śmietanki
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
sok z cytryny (1-2 łyżki)
cukier puder ok. 1/2 szklanki




Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z pomarańczy, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę (ja odłożyłam, ale użyłam do innego wypieku;). 

Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
Połączyć składniki polewy i polać ciasto gdy będzie już ostudzone.






*Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. 
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy na kawałki razem ze skórą. 
Usuwamy miąższ z pestkami. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. 
Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus.



Dyniowe przysmaki

14 komentarzy:

  1. Wygląda bosko i podoba mi się pomarańczowy akcent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jezuuuu, to musi być pyszne!! Trochę mam dość pieczenia ciast, ale chyba się skuszę za jakiś czas :)
    P.S. Zdjęcia moich wypieków niestety nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że dynia u ciebie nie tylko w babeczkach :-D Ciasto wygląda pysznie. I ten wspaniały kolor :-D Mniam, mniam :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor ma przecudny :) I wygląda bardzo puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie kolor jest świetny :) smak na pewno też :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuzka, to ciasto jest grzechu warte :) Na pewno wykorzystam przepis i umieszczę u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A mam pytanko, czy ciasto można upiec dwa dni przed spożyciem, czy lepiej dzień wcześniej? Potrzebuje na niedziele ale jutro jest święto i nie chce mi się piec....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam dopiero zauważyłam pytanie, lepiej dzień przed, można schłodzić w lodówce

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...