22 sierpnia 2012

Brownie z gruszką z sadu


Pierwsze gruszki spadły z drzew..
Sprawdzony przepis, chyba najszybsze ciasto czekoladowe. Puszyste i wilgotne.
Wcześniejszy przepis tu.





suche:

               1 1/2 szklanki mąki                               
1/3 szklanki niesłodzonego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru (dałam nieco mniej)


mokre:

1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka zimnej kawy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


ponadto:

60g czekolady gorzkiej, grubo posiekanej
1 duża gruszka, migdały w skórce posiekane


Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć obie zawartości misek, mieszając do chwili połączenia się składników.
Ciasto wylać na formę o wymiarach 25/20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać owoce, posypać migdałami.
Piec około 30 minut w 180oC. 

















11 komentarzy:

  1. Gdy potrzebujemy zastrzyk cukru jest to świetny przepis :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownies piekłam tylko z jabłkami, jak na razie, ale czuję, że to z gruszkami posmakowałoby mi również :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tęsknie za gruszkami z dziadkowej działki :) Na pewno świetnie by smakowały w takim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pysZne :) a ja własnie komentuje, jedzac gruszke a w kuchni gotuje sie woda na kawe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj czekolady do kawy i będzie namiastka tego ciasta;)

      Usuń
  5. Brownie i gruszka to duet idealny na zbliżający się wrzesień. Czekoladowo-gruszkowe, wczesnojesienne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj chętnie bym pochłonęła kilka kawałków takiego gruszkowego brownie. Oj tak :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super sprawa! brownie gruszkowego jeszcze nie miałam przyjemności spróbować, więc będę musiała to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...