16 grudnia 2013

Pieczona brukselka na dwa sposoby



Bardzo lubię brukselkę i jestem wyjątkiem w rodzinie - najczęściej sama ją zjadam.
Skoro tak, to przyrządziłam ją na swój smak ;-)
Pieczona była moim debiutem i teraz wolę ją od gotowanej, jest bardziej wyrazista i można zjeść z powodzeniem od razu całą miseczkę bez wybrzydzania :)
Pewnie z masłem byłaby lepsza, ale z oliwą zdrowsza!
Pierwsza wersja jest lekko kwaskowa i pikantna.
Druga wersja słodkawa z chrupiącymi akcentami.








Z brukselki usuwamy zewnętrzne nieładne liście, większe sztuki przekrawamy na pół- 
- lepiej się piecze przekrojona, no chyba że jest malutka, wtedy zostawiamy w całości.
W misce mieszamy oliwę i brukselkę, dodajemy szczyptę soli, dokładnie mieszamy . 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. 
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok.
A teraz dressing.




Sposób pierwszy 

500  g brukselki
garść żurawiny drobno posiekanej
2-3 łyżki oliwy EV
sól
płatki chili (można użyć sproszkowanej)
1 łyżeczka przyprawy pesto peperoncino

Tutaj robimy zwykły dressing mieszając składniki i żurawinę, polewamy nim brukselkę.




Sposób drugi

500  g brukselki
2-3 łyżki grubo zmielonych migdałów
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy EV

Podgrzewamy oliwę w rondelku tak by była ciepła (nie gorąca!), dodajemy miodu i octu, mieszamy razem, polewamy dressingiem gorącą brukselkę, posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami.


14 komentarzy:

  1. Pięknie i smacznie wygląda. Zrobiłam brukselkę niedawno z masełkiem, ale Twój sposób z migdałami i miodem na pewno wypróbuję, bo od patrzenia nabrałam ochoty na nią. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. do takiej brukselki sama bym się przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taką brukselkę (w 2 wersjach) z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie przepadam za brukselka ale przyznam ze te polaczenia smakowe moga być pyszne - sprobuje
    u mnie jest teraz przyjemny konkurs z fajna nagroda może sie skusisz Zapraszam ! :)

    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubę brukselki tak, jak większość osób w Twojej rodzinie :) ale ta z żurawiną powaliła mnie na kolana. Super jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tak samo jak Ty brukselkę uwielbiam, choć odkryłam ją całkiem niedawno, bo jakieś dwa lata temu. Na pewno przyrządzę ją na oba pokazane przez Ciebie sposoby, bo oba zapowiadają się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie znoszę brukselki :( A tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie, tylko gdzie te setki blogów? nie widzę ich na stronie?

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...