23 listopada 2013

Piernik owsiany z Yorkshire


Intensywny i aromatyczny piernik z wyraźnym posmakiem melasy i przypraw korzennych.
To właśnie melasie zawdzięcza swój głęboki kolor i karmelową błyszczącą, lekko ciągnącą skórkę na wierzchu.
Żal było ją pokrywać czymkolwiek.
Płatki owsiane dają tu fajnej struktury ciastu i wbrew pozorom nie jest ono ciężkie, ani "gniotowate". Kawałeczki kandyzowanej skórki pomarańczy urozmaicają ciasto.
Bardzo je polecam, nie będziecie zawiedzeni, choć różni się od naszych tradycyjnych świątecznych pierników. 

Z każdym dniem zyskuje na smaku, tuż po przestudzeniu najlepiej je zawinąć w papier lub do pojemnika i tak przechowywać, konsumować od dnia następnego. 
Skąd przepis? nie pamiętam, pewnie z angielskojęzycznych dodatków ze świątecznymi przepisami, które kiedyś zbierałam. Ciasto piekłam już kiedyś i postanowiłam odświeżyć i zapisać przepis na blogu.


przepis zeszytowy

225 g masła (zastąpiłam 3/4 szklanki oleju)
1 duże jajko wiejskie
3 łyżki mleka (u mnie owsiane)
100 g melasy
85 g jasnego cukru muscovado
100 g średnio zmielonych płatków owsianych
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy*
250g mąki pszennej
2 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżeczki sody



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W niedużym garnku rozpuścić masło (wlać olej), golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia się składników.
Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami i skórką pomarańczową.
Do suchych składników dodać przestudzoną masę, jajko i mleko. Zmiksować całość.
Wlać do formy 23 cm wyłożonej papierem (ciasto będzie wyższe jak użyjecie mniejszej)
Piec w 160 stopniach (termoobieg) 50-60 minut.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.





*obrałam dużą pomarańczę se skórki (wcześniej dobrze ją wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą zimną wodą, można też namoczyć na chwilę owoc w zimnej wodzie aby zmyć ewentualne toksyczne zanieczyszczenia i dopiero umyć) i wraz z białym miąższem pokroiłam w kosteczkę.
Ugotowałam syrop : 1 szklanka cukru+1/2 szklanki wody, do gotującego wrzuciłam skórkę.
Gotowałam 5 minut (można sprawdzić kawałeczek lekko tylko czuć goryczkę), odcedziłam i rozłożyłam na papierze, suszyłam przez noc.
Można przygotować zapas skórki, przyda się do wypieków. 
Kilka cząstek wrzuconych do herbaty - daje super aromat.

Wigilijny Piernik 2013 

25 komentarzy:

  1. a jak ładnie podane!
    u mnie w rodzinie siostra jest spejcalistką od pierników, może pora to zmienić?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I bardzo dobrze, że opublikowałaś ten przepis. Z pewnością znajdzie wielu amatorów. Ja się piszę na przepis. Mam zamiar na święta zrobić jeszcze przynajmniej 2 rodzaje piernika. Jeden z makiem zrobiłam i zamroziłam kawałek. Piernik na święta koniecznie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten z makiem intrygujący! takiego nie piekłam, muszę zajrzeć po przepis do Ciebie:)

      Usuń
  3. owsiany? o, proszę! muszę spróbować takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny! Uwielbiam pierniki!

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie wypróbuję taką uzdrowioną wersję piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuzia...pięknie, pięknie ale moją głowę zaprząta inna sprawa. Ktoś ma takie same talerze...tylko nie wiem kto.:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ze staroci Ela , może też ktoś natrafił na podobne :)

      Usuń
  7. Super ten pierniczek, szkoda że nie mam melasy bo już bym robiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Ja w tym roku nie daję miodu do pierników, taki mały bunt, powód podam przy kolejnym wpisie piernikowym :)

      Usuń
  8. Cudowny, w dodatku to jedno jajko mogę pominąć i mam jest wegański, jak nic :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko trzeba zamiast jajka jakiś "sklejacz" dać :)

      Usuń
  9. idealnie w moje smaki - owsiany piernik <3 jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy przepis :) i do tego pięknie sfotografowany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiamy pierniki, ja tez wczoraj piekłam, ale taki szybki, nie wymyślny :) Zjedlismy szybko, bo to mała porcja była. Ale pierniki, to coś pysznego, ten zapach... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U Ciebie jak zawsze tak apetycznie. Pięknie prezentuje się ten piernik owsiany :) Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem, ale co tu dużo mówić. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda rewelacyjnie:) Kinga

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ on ładny! z chęcią załapałabym się choć na malutki kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzieś już go widziałam...
    Aaa! Na facebooku ;-) Super!

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się ten piernik. Wygląda bardzo puszyście i takie właśnie lubię!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy przepis. Podoba mi sie bardzo przekrój pierniczka. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...