Powinnam napisać że nie pamiętam jak smakował tak szybko zniknął:)
Ale był taki smaczny że dokładnie pamiętam jego zapach, kawałeczki czekolady i ten cudowny składnik dający ciastu wilgotność : cukinia.
Bardzo polecam, do porannej kawki idealny.
300 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukinii (startej na dużych oczkach)
120 ml jogurtu lub maślanki
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
120 ml oleju
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady białej
2-3 łyżki posiekanych migdałów
otręby do obsypania foremki
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Z bananów robimy puree i skrapiamy cytryną aby nie ściemniały bardzo.
W jednej misce łączymy: mąkę, proszek, sól. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, wanilię. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy zawartość tej miseczki do mąki, dodajemy puree bananowe i mieszamy do połączenia składików.
Na koniec dodajemy cukinię startą na dużych oczkach, razem ze skórką ( ja starłam prosto do masy).
Mieszamy delikatnie.
Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę.
Wlewamy masę do foremki, posypujemy drugą czekoladą i migdałami.
A zastanawiałam się co zrobić z ta cukinia zalegającą w lodowce :p Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńProszę :)
Usuńaż chce się zjeść!
OdpowiedzUsuńBanana z cukinią jeszcze nie łączyłam... Podoba mi się ;D
OdpowiedzUsuńPasują do siebie w tym wypieku :)
Usuńmmm ciepły, pachnący chlebek:)
OdpowiedzUsuńIdealny... Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny pewnie pójdę kupić cukinie i banany i zrobię ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis:) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad zrobieniem ciasta z cukinia, przekonałaś mnie:)
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie mialam w planach ciasto z cukinia - wprawdzie mialo byc inne, ale chyba bedzie takie :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, bardzo polecam, bardzo mi smakował, napiszcie czy Wam też:) czekam na relacje.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńZuzia...a co to za wielosmakowość? I jak się domyślam...brakło dla mnie :((
OdpowiedzUsuńNie ma problemu Ela, upiecze się następne;)
Usuńteż sobie zapisałam, bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie:) bo i chlebek bananowy uwielbiam i za ciachem cukiniowym przepadam:) fenomenalny przepis!
OdpowiedzUsuńNie ma opcji cukinia kupiona do zalewy curry:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńAle chlebek też dasz radę, tylko 100 g cukinii potrzeba:)
UsuńCukinia już zamknięta w słoiku:)jeden słoik zjedzony na miejscu:)
Usuńi jak tutaj takiego chleba nie posmakować - jestem ciekawy jak by smakował z powidłami truskawkowymi :)
OdpowiedzUsuńCiekawość tego smaku mnie zżera ;-)
OdpowiedzUsuńWitaj Veggie, mnie też zżerała, potem zżerałam ciasto :)
UsuńCudownie wygląda. Idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMusi ładnie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do akcji Warzywa w słodyczach 2013.