22 sierpnia 2013

Chlebek bananowo-cukiniowy z kawałkami czekolady



Powinnam napisać że nie pamiętam jak smakował tak szybko zniknął:)
Ale był taki smaczny że dokładnie pamiętam jego zapach, kawałeczki czekolady i ten cudowny składnik dający ciastu wilgotność : cukinia.
Bardzo polecam, do porannej kawki idealny.







300 g mąki
2/3 szklanki cukru
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukinii (startej na dużych oczkach)
120 ml jogurtu lub maślanki
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
120 ml oleju
pół tabliczki czekolady mlecznej
pół tabliczki czekolady białej
2-3 łyżki posiekanych migdałów
otręby do obsypania foremki






Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Z bananów robimy puree i skrapiamy cytryną aby nie ściemniały bardzo. 
W jednej misce łączymy: mąkę, proszek, sól. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej, jogurt, wanilię. Dokładnie mieszamy. 
Wlewamy zawartość tej miseczki do mąki, dodajemy puree bananowe i mieszamy do połączenia składików. 
Na koniec dodajemy cukinię startą na dużych oczkach, razem ze skórką ( ja starłam prosto do masy). 
Mieszamy delikatnie. 
Na koniec dodajemy posiekaną białą czekoladę. 
Wlewamy masę do foremki, posypujemy drugą czekoladą i migdałami. 
Pieczemy ok.60 minut. Studzimy chwilę w formie, potem na kratce.













 




26 komentarzy:

  1. A zastanawiałam się co zrobić z ta cukinia zalegającą w lodowce :p Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Banana z cukinią jeszcze nie łączyłam... Podoba mi się ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm ciepły, pachnący chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszny pewnie pójdę kupić cukinie i banany i zrobię ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy przepis:) piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawiałam się nad zrobieniem ciasta z cukinia, przekonałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja wlasnie mialam w planach ciasto z cukinia - wprawdzie mialo byc inne, ale chyba bedzie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziewczyny, bardzo polecam, bardzo mi smakował, napiszcie czy Wam też:) czekam na relacje.

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawy przepis piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  10. Zuzia...a co to za wielosmakowość? I jak się domyślam...brakło dla mnie :((

    OdpowiedzUsuń
  11. też sobie zapisałam, bo wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne połączenie:) bo i chlebek bananowy uwielbiam i za ciachem cukiniowym przepadam:) fenomenalny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma opcji cukinia kupiona do zalewy curry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale chlebek też dasz radę, tylko 100 g cukinii potrzeba:)

      Usuń
    2. Cukinia już zamknięta w słoiku:)jeden słoik zjedzony na miejscu:)

      Usuń
  14. i jak tutaj takiego chleba nie posmakować - jestem ciekawy jak by smakował z powidłami truskawkowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawość tego smaku mnie zżera ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Veggie, mnie też zżerała, potem zżerałam ciasto :)

      Usuń
  16. Cudownie wygląda. Idealny na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musi ładnie pachnieć :)
    Dziękuję za przyłączenie się do akcji Warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)