16 sierpnia 2013

Lazania z cukinią ( na macy )


Śmiało mogę powiedzieć że to klasyczna lazania ( lasagne) wegetariańska,
bo tak smakuje! 



Bardzo spodobał mi się pomysł zastąpienia makaronu macą, o ileż życie stało się łatwiejsze!

Dzięki za inspirację autorce z bloga Gotowanie w mniejszym mieście.
Teraz używam macy kiedy potrzebuję warstewki zcalającej, np. w zapiekance na dnie. Ta lazania smakuje wyśmienicie, właściwie nie czuć różnicy między tą klasyczną z płatami makaronu! I o ileż zdrowsza! Bardzo polecam!
Można przygotować dzień wcześniej, wtedy nawet łatwiej się kroi.





Przepis pochodzi stąd, lekko zmieniony

200 g pełnoziarnistej macy
500 g startej cukinii (użyłam 300)
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki oleju 
250 g sera ricotta ( dałam 150 tylko)
puszka pomidorów ( użyłam przecieru w kartoniku)
przyprawa Arabiata Royal Brand 
50 g sera żółtego (do posypania)
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia




Najpierw przygotowujemy nadzienie cukiniowe:
Posiekaną cebulę i czosnek ( 2 ząbki) szklimy na oleju, dodajemy startą na grubych oczkach cukinię,
solimy i pieprzymy. Dusimy razem aż cukinia zmięknie (ok. 5 minut). 
Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy i wyłączamy palnik. Studzimy farsz.

Sos pomidorowy przygotowałam po swojemu : przepis tutaj ( z pominięciem chleba), użyłam przyprawy Arabiata Royal Brand - daje niesamowity aromat sosowi.

Dalej postępujemy jak przy klasycznej lazagne - układamy kolejno warstwy.
Musimy pamiętać aby maca była zawsze pokryta sosem lub farszem - inaczej nie zmięknie. Do naczynia żaroodpornego najpierw dajemy warstwę sosu pomidorowego, na to układamy macę ( łamiemy jeśli trzeba aby dopasować do wielkości naczynia),
na to warstwa cukiniowa, trochę sera, znowu maca, masa cukiniowa i kilka łyżek sosu pomidorowego. I tak następne warstwy. Na wierzch dajemy pomidory i ser.
U mnie wyszły chyba 3, ale można zrobić więcej warstw.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.









Amore pomodori!

14 komentarzy:

  1. Wow,maca zamiast makaronu rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A kradnij, ja też podkradłam:D Pomysł wart propagowania.
      Ostrzegam...ja już nie kupuję płatów makaronu do lazanii ;-)

      Usuń
  3. przepis w sam raz dla mnie:) wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawy pomysł:) Talerzyk przecudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lazania wgląda obłędnie i do tego z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelka....kuchnia żydowska ma wiele świetnych rarytasów. Nie rozumiem jednego...skąd w ludziach tyle uprzedzeń. Kuchnia pełna inspiracji. :)
    Za dużo siedziałam u Ciebie...i mi się miejsca pop...gdzie mam komentarz dodać :D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, miło że u mnie posiedziałaś:)
      A uprzedzenia w kuchni (i nie tylko w kuchni) to wielka strata.

      Usuń
  7. mmm:) bardzo apetyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to parę miesięcy temu i całkiem zapomniałam... Fakt smaczne i szybkie w przygotowaniu ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się bardzo, że przepis smakował! Ja praktycznie robię już tylko taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow!!! robi wrażenie!! maca zamiast makaronu, interesujące :) wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...