05 sierpnia 2013

Bananowo-kokosowe placuszki jogurtowe (zdrowe dodatki)





Proste i ekspresowe w wykonaniu. 
Delikatne i puszyste.
Ze zdrowymi dodatami.




Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu przez co jest zdrowy dla naszego organizmu, świetny dla cukrzyków, diabetyków, wegetarian. W 100% naturalny. Dobry również dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami bo bardzo dobrze reguluje przemianę materiiUżyłam go także w przepisie na bardzo kokosowe ciasteczka.

Smak czystego cukru palmy kokosowej przypomina smak brązowego cukru z odrobiną karmelowej nuty. Można go stosować jako zdrowszy, smaczniejszy zamiennik do cukru białego. Ma niski indeks glikemiczny, a przy tym jest niezłym źródłem witaminy z grupy B, magnezu, potasu i cynku.





przepis własny

150 g gęstego jogurtu
1 duży banan
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczi cukru palmowego (do kupienia tutaj)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 białko jajka


Miksujemy ręcznym blenderem banana z sokiem z cytryny, jogurtem, białkiem jaja, rozdrobninym cukrem palmowym (rozkruszamy bryłkę cukru). 
Dodajemy olej kokosowy i wiórki i chilę miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Wychodzi dość gęsta masa.
Smażymy placki na patelni bez tłuszczu na złoty kolor po obydwu stronach.







24 komentarze:

  1. Świetny blog;)

    zapraszam do polubienia
    https://www.facebook.com/LoveToBeAPhotographer?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zajrzę :)

      Usuń
    2. Czy można użyć cukru pudru lub cynamonowego a zamiast jogurtu -serek mascarpone?

      Usuń
    3. Oczywiście, jedynie serek jest bardziej gęsty niż jogurt, więc trzeba odrobinę czymś "upłynnić" masę na placki, ewentualnie dać całe jajko.

      Usuń
  2. Jakie puszyste i apetyczne - no i zdrowe! Chyba niczego więcej nie można już oczekiwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja bidulka platki na mleku rano musiałam zjeść :( świetne są te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Zuza...gorszycielko...jak mam iść spać jak Ty tyle pyszności serwujesz?:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale puszyste... Dla mnie super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudne, lubię placuszki i na śniadanie i na obiad i na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wyszły, jak poduszeczki!

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię bananowe - nie dość, że smaczne to i grubaśne wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim za pozytywny odbiór moich "poduszeczek" ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha, wyglądają tak puszyście, delikatnie !! do tego ten smak *-*

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bajecznie :) jakie puszyste - zupełnie jak ja :) Pysznie u Ciebie bardzo, aż chce się zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne, puszyste placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne! Chętnie poczęstowałabym się kilkoma :)

    OdpowiedzUsuń
  14. idealne połączenie, uwielbiam kokos! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie używałem oleju kokosowego ale za to przepis zabieram chociaż chętnie bym skosztował ale jak jest tyle osób chętnych to pewnie dla mnie już nie starczyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, nasmażę następnych:)
      Olej kokosowy ma neutralny smak i jest zdrowy polecam Ci:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...