Proste i ekspresowe w wykonaniu.
Delikatne i puszyste.
Delikatne i puszyste.
Ze zdrowymi dodatami.
Smak czystego cukru palmy kokosowej przypomina smak brązowego cukru z odrobiną karmelowej nuty. Można go stosować jako zdrowszy, smaczniejszy zamiennik do cukru białego. Ma niski indeks glikemiczny, a przy tym jest niezłym źródłem witaminy z grupy B, magnezu, potasu i cynku.
Olej kokosowy nie zawiera cholesterolu przez co jest zdrowy dla naszego organizmu, świetny dla cukrzyków, diabetyków, wegetarian. W 100% naturalny. Dobry również dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami bo bardzo dobrze reguluje przemianę materii. Użyłam go także w przepisie na bardzo kokosowe ciasteczka.
Smak czystego cukru palmy kokosowej przypomina smak brązowego cukru z odrobiną karmelowej nuty. Można go stosować jako zdrowszy, smaczniejszy zamiennik do cukru białego. Ma niski indeks glikemiczny, a przy tym jest niezłym źródłem witaminy z grupy B, magnezu, potasu i cynku.
przepis własny
150 g gęstego jogurtu
1 duży banan
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczi cukru palmowego (do kupienia tutaj)
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 białko jajka
Miksujemy ręcznym blenderem banana z sokiem z cytryny, jogurtem, białkiem jaja, rozdrobninym cukrem palmowym (rozkruszamy bryłkę cukru).
Dodajemy olej kokosowy i wiórki i chilę miksujemy.
Dodajemy olej kokosowy i wiórki i chilę miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Wychodzi dość gęsta masa.
Świetny blog;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do polubienia
https://www.facebook.com/LoveToBeAPhotographer?fref=ts
Dziękuję, zajrzę :)
UsuńCzy można użyć cukru pudru lub cynamonowego a zamiast jogurtu -serek mascarpone?
UsuńOczywiście, jedynie serek jest bardziej gęsty niż jogurt, więc trzeba odrobinę czymś "upłynnić" masę na placki, ewentualnie dać całe jajko.
UsuńJakie puszyste i apetyczne - no i zdrowe! Chyba niczego więcej nie można już oczekiwać :)
OdpowiedzUsuńTakie puchatki :D
OdpowiedzUsuńDo zrobienia! :)))
OdpowiedzUsuńPlacuszki place lizać:)
OdpowiedzUsuńa ja bidulka platki na mleku rano musiałam zjeść :( świetne są te placuszki :)
OdpowiedzUsuńO Zuza...gorszycielko...jak mam iść spać jak Ty tyle pyszności serwujesz?:(
OdpowiedzUsuńAle puszyste... Dla mnie super :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne, lubię placuszki i na śniadanie i na obiad i na kolację :D
OdpowiedzUsuńpięknie wyszły, jak poduszeczki!
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bananowe - nie dość, że smaczne to i grubaśne wychodzą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za pozytywny odbiór moich "poduszeczek" ! :-)
OdpowiedzUsuńpycha, wyglądają tak puszyście, delikatnie !! do tego ten smak *-*
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie :) jakie puszyste - zupełnie jak ja :) Pysznie u Ciebie bardzo, aż chce się zaglądać :)
OdpowiedzUsuń:) zapraszam w takim razie :)
Usuńidealne, puszyste placuszki:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Chętnie poczęstowałabym się kilkoma :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie, uwielbiam kokos! mniam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałem oleju kokosowego ale za to przepis zabieram chociaż chętnie bym skosztował ale jak jest tyle osób chętnych to pewnie dla mnie już nie starczyło.
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, nasmażę następnych:)
UsuńOlej kokosowy ma neutralny smak i jest zdrowy polecam Ci:)