22 lipca 2013

Zupa z kurkami i cieciorką ( z kuchni Pięciu Przemian)





Bogata w smaku, lekko kremowa, trochę pikantna.
Urozmaicona cieciorką staje się sycąca i zupełnie wystarcza na danie obiadowe.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Zupa z kurkami i fasolą Mamut, zmieniłam niewiele, zastąpiłam m.in. fasolę Mamut cieciorką bo akurat ją miałam w domu, pominęłam lubczyk bo za nim nie przepadam w zupach.
Zupę bardzo przyjemnie się przygotowuje, ja miałam okazję w spokoju, 
bez pośpiechu i w tym tkwi chyba sekret jej smaku. 

No i obowiązkowo trzymajcie się kolejności dodawanych składników.

Więcej o teorii kuchni Pięciu Przemian tutaj.


Czym charakteryzuje się lato w Pięciu Przemianach? (więcej informacji)

 




Składniki na zupę:

(O)  2 litry wrzątku,
      1 listek świeżego lubczyku ( pominęłam)
      2 listki świeżej szałwii
      1/2 łyżeczki świeżego tymianku
      1 liść laurowy
(Z)  1 Lyżeczka masła
      2 młode marchewki
      6 ziemniaków
      1 czerwona słodka papryka (dałam pół)
      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
(M) 1 cebula
      1 ząbek czosnku
      kawałek selera
      kawałek pora
      1 korzeń pietruszki
      1 gałązka świeżego rozmarynu
      kilka listków świeżej bazylii
      szczypta ostrej papryki w proszku ( dałam szczyptę chili w płatkach)
      szczypta gałki muszkatołowej
(W)  garść fasoli Mamut ( ja dałam ok. 200g cieciorki ugotowanej osobno i dorzuconej tu)
       sól do smaku
(D)  2 średniej wielkości pomidory obrane ze skórki
(O)  1 garść świeżego majeranku
(Z)  1 garść kurek  
(M)  szczypta pieprzu świeżo mielonego
(W) 1 łyżeczka tamari ( nie miałam, dałam odłamek 1.5 cm sprasowanego miąższu tamaryndowca)
(D)  1 łyżka śmietany 18 % ( dałam gęstą 30%)
      1 łyżka świeżej natki pietruszki


Wodę doprowadzić do wrzenia.
Dodać składniki w podanej kolejności z wyjątkiem majeranku, kurek, pieprzu i tamari.
Te składniki dodać pod koniec gotowania, bo kurki nie powinny gotować się dłużej niż 5 minut. Ugotować zupę, podawać ze śmietaną i natką pietruszki.




Zielnik Kuchenny 2013





Inne przepisy z kuchni Pięciu Przemian:












13 komentarzy:

  1. nie wiem czy się nadaję do takiego spokojnego gotowania, choć książkę zamówiłam, czekam jeszcze na nią

    OdpowiedzUsuń
  2. sosik bardzo często robię do młodych ziemniaczków. Ale zupy jeszcze w tym roku nie robiłam- wypróbuję zatem wg twojej receptury

    OdpowiedzUsuń
  3. jak królewska zupka:) fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusząca! dzisiaj taka pogoda, że zjadłabym podwójną porcję!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupka zapowiada się smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuza...dawaj zupy..jestem głodna!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, tylko gdzie ja kurki znajdę na tej wyspie... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić od biedy jakimiś o delikatnym smaku, myślę że też będzie dobrze;)

      Usuń
    2. Drui mam dla Ciebie dobre wieści! Informacja z dobrego źródła w Londynie :)
      W Londynie mrożone kurki możesz nabyć w: Delikatesy Mleczko, po sasiedzku ze stadionem QPR, blisko Westfield shopping centre i Shepherds Bush.
      A poza tym podobno można spotkać też kurki w sieci Tesco :)
      Może Ci się uda zdobyć, pozdrawiam.

      Usuń
  8. Bardzo apetyczna zupa (uwielbiam kurki!)

    OdpowiedzUsuń
  9. o jak cudnie wygląda :) kurki uwielbiam pod każdą postacią :) !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...