09 lipca 2013

Pierogi z jagodami - smak lata



To jeden z moich ulubionych smaków lata...










CIASTO:
3 szklanki mąki 
1 szklanka gorącej wody lub więcej (zależy ile wchłonie mąka)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli


FARSZ:
200 g jagód
parę łyżek cukru

Dodatkowo :
wiejska gęsta śmietana
cukier do posypania
garść jagód




Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajey sól, olej . 
Stopniowo dodawać gorącą wodę i wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. 
Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką aby nie przesychało. 
Nastawiamy wodę w garnku , solimy, dodajemy odrobinę oleju.
Ciasto trzeba podzielić na 2 lub 3 części, rozwałkować kolejno na placki (pozostałe czekają przykryte). Małą szklanką lub foremką wycinać kółka, w środek wkładać farsz ( 1  czubatą łyżeczkę), składać na pół i zlepiać brzegi.
Wrzucać pierożki na wrzątek, po wypłynięciu gotować około 2-3 minuty.
Podajemy z wiejską gęstą śmietaną, posypane odrobiną cukru i jagodami.






Jagodowo Nam edycja 5!






* Przepis bazowy na ciasto pierogowe pochodzi z wcześniejszych wpisów : pierogi razowe z soczewicą.





23 komentarze:

  1. Pierogi z jagodami to wg mnie jeden ze smaków wakacji w Bieszczadach za czasów studenckich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się kojarzą bardziej z Tatrami :D

      Usuń
  2. W tym sezonie jeszcze nie miałam okazji zrobić mam nadzieje ze mi się uda :)
    Zapraszam do mnie na knedle z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
  3. osobiście sama takich nie robię, moja Babcia króluje w pierogowaniu. ale nie wyobrażam sobie lata bez takich pierogów.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też Babcia królową pierogów, ale ktoś musi przejąć pałeczkę ;)

      Usuń
  4. też dzisiaj takie miałam na obiad:) bardzo je lubię, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne mają falbaneczki:)
    dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jej ile ja bym dała, żeby zjeść teraz takie pierożki:))) super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podaj adres to wpadnę na takie pierożki:) Obłędnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja też podjadę na porcyjkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, będę miała gości!:) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  10. To w takim razie może i ja załąpię się chociaż na jednego? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zuza Zuza...Ty złośliwcze...a ja nie mam drugiego śniadanie.:(
    Pierogi z jagodami to coś co uwielbiam, tak samo jak z serem. Mam w domu...wczoraj mąż był z teściową...może i ja dziś zrobię? :P
    Prowokatorkaaaaaaaaaaaaa :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że Cię Elu sprowokowałam:D
      Miałam ich nie zamieszczać, bo co tam zwykłe pierogi każdy zna, ale okazuje się żę są klasyką niezastąpioną i pobudzają kubki smakowe prawie każdego:)

      Usuń
  12. Dla mnie proszę choć jeden talerzyk pierogów. Uwielbiam je jeść, niekoniecznie robić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, smak dzieciństwa... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierogi z jagodami to specjalność mojej babci. Muszę ją namówić na zrobienie mi takich :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...