Proste niewyszukane składniki, ale jaki smak!!
Zresztą słynne (potem się rozsławiły) potrawy włoskie powstały po wojnie kiedy był kryzys i często nie było co jeść.
Ratowano się tym co było pod ręką - chleb, oliwa, pomidory, czosnek.
Dzięki temu, że ktoś kiedyś przetestował te pomysły, my możemy się nimi dziś napawać.
Uwielbiam proste dania które cieszą podniebienie. To danie jest takie bez wątpienia.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco.
przepis własny podpatrzony w programach kuchni+ :)
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (passata)
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki bazylii (najlepiej świeża posiekana)
- łyżeczka masła lub 2 łyżki mleka
- 1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
- 1 duża kromka czerstwego chleba (mój typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
- sól do smaku
- parmezan do posypania
Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy przyprawę Arabiata i krótko 1-2 minuty szklimy czosnek (nie może zmienić koloru).
Dodajemy przecier, bazylię. Po chwili wkruszamy chleb bez skórki. Solimy.
Dusimy ok. 5 minut aż chleb zagęści sos. Gotowe.
Podajemy z makaronem spaghetti lub inny ulubionym, posypujemy serem. Smacznego!
To ja poproszę, jestem biedak i do tego przed kolacją...a takim rarytasem chętnie się będę rozkoszować.:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, to sos biedaków ale wykwintny ;)
Usuńświetny i sycący, jestem za:)
OdpowiedzUsuńPysznie, zachwycająco i pięknie :) Uwielbiam włoskie dania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też. Dzięki:) Pozdrawiam
Usuńhahahaha
OdpowiedzUsuńco tam, że dla biedaków, ważne że wspaniały!
Oj taki sosik to mozna zajadać ciągle:)
OdpowiedzUsuńOj tak:)
Usuńtaki makaron z sosem pomidorowym sie nigdy nie znudzi! uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty. Lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoską kuchnię i takie sosiki właśnie:)
OdpowiedzUsuńDanie proste, smaczne i makaronowe- tak lubię!
OdpowiedzUsuńDanie, które nigdy mi się nie znudzi, pyszne po prostu! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :-)
OdpowiedzUsuńOd dziś jestem biedakiem, kulinarnym ;)))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProste przepisy zawsze najlepsze, w lidlu zapowiadają tydzień włoski, liczę na jakieś przysmaki i makarony :)
OdpowiedzUsuńNie mam w pobliżu, ale lubię tam zaglądać:)
UsuńBardzo lubię:) nie znam tej przyprawy ale w opisie wygląda ,że dodaje smaku:)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia, lubię ją bo jest bez sztucznych dodatków, pachnie obłędnie:)
Usuńtak samo chlebem doprawiam żurek aby nabrał specyficznego smaku :) dane wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie
OdpowiedzUsuń