Angielskie ciasto na pochmurną pogodę..
Gdybym mogła dokładnie przekazać Wam smak tego ciasta w załączniku!..
Albo jego aromat.. Musicie mi jednak uwierzyc na słowo albo upiec je czym prędzej!
Jest tak banalne w wykonaniu, a jego smak odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy.
Gdyby nie to, że to jednak sporo cukru, to mogłabym je piec codziennie i zajadać do popołudniowej herbatki 5 o'clock :)
Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne ale nie za bardzo, takie idealne na wiosnę czy lato do kremu i owoców.
Ciasto wynalazłam na blogu raspberries and cream, a dokładnie tu.
W oryginale była marmolada pomarańczowa, ja użyłam powideł śliwkowych domowych, myślę że bardzo wzbogaciły smak ciasta.
Zamiast skórki cytrynowej użyłam cukru cytrynowego ( użyłam ledwie parę łyżek bo jest bardzo aromatyczny).
Dodam że wanilia której użyłam do masy na wierzch była tak soczysta, że nie dało się jej przekroić bo wnętrze się rozpływało!
Niech to będzie kryptoreklama bo akurat ten produkt na to zasługuje! :)
Ciasto:
125 g masła, w kawałkach
3 łyżki cukru brązowego cytrynowego
120 g cukru zwykłego
2 jajka
60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie powidła śliwkowe ze skórką)
225 g (1 1/2 szklanki) mąki pszennej
3 łyżki cukru brązowego cytrynowego
120 g cukru zwykłego
2 jajka
60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie powidła śliwkowe ze skórką)
225 g (1 1/2 szklanki) mąki pszennej
1 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60 ml (1/4 szklanki) mleka
Krem/polewa:
180 g cukru pudru
100 g bardzo miękkiego masła
100 g serka typu philadelphia
1 1/2 łyżki soku z cytryny
połowa laski wanilii (ziarenka)
szczypta soli
60 ml (1/4 szklanki) mleka
Krem/polewa:
180 g cukru pudru
100 g bardzo miękkiego masła
100 g serka typu philadelphia
1 1/2 łyżki soku z cytryny
połowa laski wanilii (ziarenka)
Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą.
Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i
studzimy.
Ciasto można ( według mnie trzeba :)) ozdobić kremem waniliowym.
Składniki na krem umieszczamy w
misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż krem będzie miał łatwą do
smarowania konsystencję.
Bardzo mi się to ciasto podoba :) Zdecydowanie również wybrałabym powidła zamiast dominującej pomarańczy. Pysznie i z polskim akcentem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolski akcent konieczny ;) pozdrawiam
Usuńuwielbiam tego typu kremy! palce lizać
OdpowiedzUsuńFakt oblizywałam palce:)
UsuńPrzeczytałam anielskie i pewnie takie jest ;-)
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńAnielicą to Ty Zuziu nie jesteś...bo narażasz ludzi na takie katusze.:( a ja piję kafffkę na cucho bez słodkości.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba... prostota i elegancja w jednym. :)
No dobrze, przepraszam i za to że czekałaś na przepis :)
Usuńprzesyłam Ci wirtualny kawałek do kaffki:)
cudownie wygląda:D
OdpowiedzUsuńi smakuje ;)
Usuńjejjj ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasta :) A na taka pogodę nic innego nie jest w stanie podtrzymywać na duchu ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne to ciasto, powidła z pewnością dodały mu charakteru :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
UsuńTo są dopiero smakowitości - szkoda że nie można zjeść zdjęć bo tak smacznie ukazują to co nam zaserwowałaś :)
OdpowiedzUsuńOj zdjęć to jeść nie radzę!:) raczej zrobić ciacho bo jest naprawdę proste wbrew pozorom.
UsuńŁał, wygląda wspaniale :) Z chęcią porwałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDzięki, porywaj byle szybko bo niewiele zostało;)
UsuńWitam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2013/06/nominacja-dzis-zostaam-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :)