12 czerwca 2013

Włoski sos pomidorowy biedaków




Proste niewyszukane składniki, ale jaki smak!!
Zresztą słynne (potem się rozsławiły) potrawy włoskie powstały po wojnie kiedy był kryzys i często nie było co jeść. 
Ratowano się tym co było pod ręką - chleb, oliwa, pomidory, czosnek. 
Dzięki temu, że ktoś kiedyś przetestował te pomysły, my możemy się nimi dziś napawać.
Uwielbiam proste dania które cieszą podniebienie. To danie jest takie bez wątpienia.
Sos jest gęsty i ma bogaty smak, polecam gorąco. 





przepis własny podpatrzony w programach kuchni+ :)


  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (passata)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki bazylii (najlepiej świeża posiekana)
  • łyżeczka masła lub 2 łyżki mleka
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata Royal Brand ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
  • 1 duża kromka czerstwego chleba (mój typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
  • sól do smaku
  • parmezan do posypania

Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy przyprawę Arabiata i krótko 1-2 minuty szklimy czosnek (nie może zmienić koloru).
Dodajemy przecier, bazylię. Po chwili wkruszamy chleb bez skórki. Solimy.
Dusimy ok. 5 minut aż chleb zagęści sos. Gotowe.
Podajemy z makaronem spaghetti lub inny ulubionym, posypujemy serem. Smacznego!


















22 komentarze:

  1. To ja poproszę, jestem biedak i do tego przed kolacją...a takim rarytasem chętnie się będę rozkoszować.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, to sos biedaków ale wykwintny ;)

      Usuń
  2. świetny i sycący, jestem za:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, zachwycająco i pięknie :) Uwielbiam włoskie dania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. hahahaha
    co tam, że dla biedaków, ważne że wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj taki sosik to mozna zajadać ciągle:)

    OdpowiedzUsuń
  6. taki makaron z sosem pomidorowym sie nigdy nie znudzi! uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochwała prostoty. Lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam włoską kuchnię i takie sosiki właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie proste, smaczne i makaronowe- tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Danie, które nigdy mi się nie znudzi, pyszne po prostu! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od dziś jestem biedakiem, kulinarnym ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste przepisy zawsze najlepsze, w lidlu zapowiadają tydzień włoski, liczę na jakieś przysmaki i makarony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam w pobliżu, ale lubię tam zaglądać:)

      Usuń
  14. Bardzo lubię:) nie znam tej przyprawy ale w opisie wygląda ,że dodaje smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez wątpienia, lubię ją bo jest bez sztucznych dodatków, pachnie obłędnie:)

      Usuń
  15. tak samo chlebem doprawiam żurek aby nabrał specyficznego smaku :) dane wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)