03 czerwca 2013

Tarta z marchwią i zielonymi warzywami




Bardzo ciekawy smak wyszedł tej tarty sama byłam zaskoczona :) 
Marchewka z nutą orientu, bo nawet już kilka ziarenek
kolendry daje dużo aromatu. 
Słodycz marchwi i groszku przełamuje ser, aromat czosnku i tymianku.
Proste składniki a razem tworzą smaczną całość. 
Polecam na szybki obiad, lunch czy kiedy chcecie:)


przepis własny

4-5 marchewek
70 g białego sera 
opakowanie ciasta francuskiego
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
150 g zielonego groszku (mój by mrożony)
mały brokuł
świeży tymianek
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
10-15 ziaren kolendry Prymat



Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie przez ok.30 minut.
Brokuł wrzucamy na koniec na parę minut aby lekko zmiękł , 
możemy też go ugotować osobno jeśli tak wolimy.
Odcedzamy warzywa.
W misce łączymy marchew, biały ser, posiekany czosnek, sól, piperz.
Rozdrabniamy wszystko, ale nie na papkę, tak aby zachować kawałeczki marchwi.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę prostokątną wykładamy ciastem, na nim rozprowadzamy masę marchewkową, 
układamy na to różyczki brokuła i posypujemy rozmrożonym groszkiem.
Zalewamy śmietanką z jajkiem, doprawioną solą i pieprzem.
Posypujemy tymiankiem i ziarenkami kolndry.
Zapiekamy aż farsz się zetnie a brzegi zezłocą (ok 25 minut).






17 komentarzy:

  1. Dla mnie bomba! Muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak apetycznie wygląda. Teraz mam szczególnie mam apetyt na zielone w kolorze jedzenie, zachomikować by się chciało je na zimowe miesiące. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak chciałoby się! zimą można posiłkować się mrożonymi warzywmi, mówią że czasem lepsze od 'świeżych' kupnych, no ale teraz jest czas na te najświeższe wiosenne :) też mnie wzięło na zielony :)

      Usuń
  3. Ale pieknie wyglada! kolorowe smaczne i zdrowe warzywka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo cudo cudo ! Aż slinka cieknie jak się patrzy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba mój komentarz zniknął, więc jeszcze raz wyrażam mój podziw dla tej intensywnej zieleni :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, komentarz nie znika, bardziej smuci mnie że obserwatorzy znikną podobno w lipcu :(

      Usuń
  6. muszę zrobić na obiad taką tarte :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie wygląda, lubię takie szybkie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczności :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oesu jakie to śliczne!!! chcę to jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...