Bardzo ciekawy smak wyszedł tej tarty sama byłam zaskoczona :)
Marchewka z nutą orientu, bo nawet już kilka ziarenek
kolendry daje dużo aromatu.
Słodycz marchwi i groszku przełamuje ser, aromat czosnku i tymianku.
Proste składniki a razem tworzą smaczną całość.
Polecam na szybki obiad, lunch czy kiedy chcecie:)
przepis własny
4-5 marchewek
70 g białego sera
opakowanie ciasta francuskiego
100 ml śmietany kremówki
1 jajko
150 g zielonego groszku (mój by mrożony)
mały brokuł
świeży tymianek
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
10-15 ziaren kolendry Prymat
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie przez ok.30 minut.
Brokuł wrzucamy na koniec na parę minut aby lekko zmiękł ,
możemy też go ugotować osobno jeśli tak wolimy.
Odcedzamy warzywa.
W misce łączymy marchew, biały ser, posiekany czosnek, sól, piperz.
Rozdrabniamy wszystko, ale nie na papkę, tak aby zachować kawałeczki marchwi.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, formę prostokątną wykładamy ciastem, na nim rozprowadzamy masę marchewkową,
układamy na to różyczki brokuła i posypujemy rozmrożonym groszkiem.
Zalewamy śmietanką z jajkiem, doprawioną solą i pieprzem.
Posypujemy tymiankiem i ziarenkami kolndry.
Zapiekamy aż farsz się zetnie a brzegi zezłocą (ok 25 minut).
Dla mnie bomba! Muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda. Teraz mam szczególnie mam apetyt na zielone w kolorze jedzenie, zachomikować by się chciało je na zimowe miesiące. :)
OdpowiedzUsuńO tak chciałoby się! zimą można posiłkować się mrożonymi warzywmi, mówią że czasem lepsze od 'świeżych' kupnych, no ale teraz jest czas na te najświeższe wiosenne :) też mnie wzięło na zielony :)
UsuńAle pieknie wyglada! kolorowe smaczne i zdrowe warzywka!
OdpowiedzUsuńKolorowe zawsze smaczne ;)
UsuńCudo cudo cudo ! Aż slinka cieknie jak się patrzy :D
OdpowiedzUsuńdzięki dzięki:)
UsuńChyba mój komentarz zniknął, więc jeszcze raz wyrażam mój podziw dla tej intensywnej zieleni :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, komentarz nie znika, bardziej smuci mnie że obserwatorzy znikną podobno w lipcu :(
Usuńmuszę zrobić na obiad taką tarte :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
Usuńbajecznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda, lubię takie szybkie dania:)
OdpowiedzUsuńApetyczności :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńoesu jakie to śliczne!!! chcę to jeść :)
OdpowiedzUsuń