08 maja 2013

Szarlotka z recycling'u ( z czerstwego chleba )


To był dość udany eksperyment, gdyby nie był, nie znalazłby się tutaj:)
Może to lekko cudaczny pomysł, ale przecież chleba wyrzucać nie wolno, 
zresztą żadnego jedzenia nie powinno się wyrzucać.
Kto lubi szarlotki, to przepis dla niego. 
Kto lubi przaśne, rustykalne ciasta, to polecam.
Ja szarlotki uwielbiam, zjem pod każdą postacią, sypaną, zagniataną czy układaną warstwami.
Ta jest wyjątkowa, zjadłam 2 kawałki jeden po drugim aby móc ją tutaj opisać.
Nie czuć chleba wcale ( zależy oczywiście jakiego użyjecie - mój był razowiec ze słonecznikiem), 
czuć jabłko i cynamon oraz chrupkość kruszonki. 
Herbatniki na dnie przypominają kruche ciasto bo nasiąkają w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu ciasto jest zwarte i łatwo się kroi. Najlepsze na ciepło. 
W tak upalny dzień jak dzisiejszy dodatkowo gałka lodów obowiązkowa:)




wymysł własny
foremka 20x20

300 g chleba ( u mnie razowy ze słonecznikiem)
ok. 1 szklanka mleka (wlewać stopniowo)
1 jajko
3 łyżki cukru 
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek 
1 duże jabłko
łyżka masła
kruszonka (miałam zamrożoną)
9 herbatników na dno formy


Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg).
Z chleba odkrawamy twardą skórkę z góry, resztę kruszymy na drobne kawałeczki.
W misce rozkłócamy jajko z mlekiem i dosładzamy cukrem i cukrem z wanilią.
Wkładamy do tego pokruszony chleb i  namaczamy ok. 10 minut.
Powinna powstać płynna luźna papka ( pomagamy sobie widelcem aby do końca rozkruszyć namoczony chleb), jeśli mleka jest za mało, dodajemy jeszcze trochę.
Dodajemy rodzynki, połowę cynamonu, mieszamy i odstawiamy.
Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem.
Jabłko obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w roztopionym maśle i pozostałym cynamonie. 
Na dnie formy układamy herbatniki, nakładamy na nie papkę chlebową tak by lekko je pokryła. Na to układamy kawałki jabłka. Przykrywamy je warstwą chlebową, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 30-35 minut.





23 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Na pewno wypróbuje, bo uwielbiam szarlotkę i wygląda super!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, a myślałam że to ciasto nikomu się nie spodoba oprócz mnie:D

      Usuń
  2. To mnie zaskoczyłaś tym przepisem, ciekawie to musi smakować. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ale ciekawy pomysł :D i tak wygląda cudnie i pysznie :) gratuluje udanego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł ! Zdrowo dla nas, dla naszej kieszeni i natury :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Extra pomysł i do tego bardzo smaczny! Pamiętam, jak byłam i zajadałam się chlebem z mlekiem na słodko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham szarlotki, więc czuję, że taką też kiedyś przygotuję! Bardzo mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pomysł na nową odsłonę szalotki- genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam recykling w każdej postaci! :)Genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł. Szarlotka z chlebem, hmm koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł. Smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oo! Proszę! Kolejne zastosowanie czerstwego pieczywa. : )
    Bardzo pomysłowe. : D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. pomysł z wykorzystaniem czerstwego chleba, rewelacyjny, szarlotka prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. łał, bardzo ciekawy i oryginalny pomysł :) Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialne, też bardzo nie lubię wyrzucania jedzenia i pewnie wykorzystam kiedyś Twój pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają cudnie, uwielbiam szarlotke:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł jest rzeczywiście niesamowity, bardzo nie lubię, gdy marnuje się chleb! Kto by pomyślał, że można z niego zrobić pyszną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wow, niezwykły pomysł! aż muszę zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Szarlotka jest jeszcze lepsza gdy spód jest zrobiony z corn flaksów :D Polecam wypróbowałam. Świetny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba kiedyś wypróbować :) ciesze się że przepis się przyjął.

      Usuń
  19. Zamierzam spróbować, tym bardziej, że upiekłam chleb z rodzynkami, którego nikt nie chce jeść bo ma za dużo rodzynek. W sam raz do ciasta :) zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...