16 maja 2013

Bezy o czekoladowej duszy. Post rocznicowy.



Dziś okazja wyjątkowa, zatem coś dobrego.
Minął rok od pierwszego posta...błyskiem zleciało :)
Dziękuję że zaglądacie, dziękuję że piszecie i zostajecie na dłużej.
Dziękuję że inspirujecie i dzielicie ze mną łakome chwile spędzone w kuchni.
Do następnego posta?...;-)



Dziś piegowate bezy, z wyraźną zawartością czekolady i kakao.
Choć tego nie widać na pierwszy rzut oka, te bezy zawierają mnóstwo kawałeczków czekolady, 
które ukazują się dopiero po przegryzieniu. 
Dodatkowo szczypta opiłek czekoladowych na wierzch i krem czekoladowy pomiędzy..
Coś zdecydowanie dla czekoladoholików!






4 schłodzone białka z wiejskich jajek
200 g cukru pudru
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
( nie wyrzucajcie tego co zostanie na desce, posypcie tym bezy)
szczypta soli
2 łyżeczki kakao

Krem: 50 ml kremówki 30%
100 g czekolady 70%



Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
Stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy dalej.
Kiedy masa zrobi się lśniąca, ostrożnie ( łopatką/łyżką) należy wmieszać przesiane kakao,
na koniec dodać kawałeczki czekolady.
Nakładamy łyżką porcje bezy. Posypujemy opiłkami czekolady.
Pieczemy ok. 40 minut. Aż stwardnieją ale nie popękają.

W międzyczasie przygotowujemy krem:
rozgrzewamy w rondelku śmietankę, kiedy będzie gorąca zestawiamy z ognia,
dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Schłodzoną masą przekładamy ostudzone bezy i zlepiamy po dwie.





43 komentarze:

  1. Nie... no widok jest powalający :)jakie pyszności :)dzięki za pomysł :)zrobię dzieciakom na Dzień Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! Patera <3 Beziki z czekoladą = rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedosyć, że bezy, to jeszcze czekoladowe, z pewnością zasłużyły sobie na rocznicowy występ, życzę kolejnych, miłych lat blogowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ciekawe ile wytrwam ;-)

      Usuń
    2. A jednak stempel;) tak mi się widelec spodobał:)

      Usuń
  4. Gratuluję pierwszej rocznicy i życzę stu jeszcze takich :) A na świętowanie nie mogłaś sobie zrobić lepszej pyszności nad te beziki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko dożyję:D dzięki.
      Ach ciągle te diety to chociaż na taką okazję zaszaleję;)

      Usuń
  5. Nasze blogi są rówieśnikami:)Życzę dalszej werwy do gotowania i pieczenia. Hmm beziki pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. gratulacje roku :) a bezami ojj kusisz kusisz :P

    OdpowiedzUsuń
  7. A więc Zuziu...wielkie gratulacje i dalszej wytrwałości życzę:) Gdzie tam mój roczek?:(
    A co do ciasteczek....mmm to czekoladowe nadzienie...aż się można zaślinić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie się prezentują!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Życzę kolejnych wspaniałych latek blogowania i mnóstwa fantastycznych przepisów na pyszności, przynajmniej tak dobre, jak ten dzisiejszy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, postaram się, obiecuję :)

      Usuń
  10. Masz świętą rację- leci ten czas jak nie wiem co :)
    Ale beziki cudowne, jak makaroniki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję pierwszej rocznicy, życzę dużo inspiracji i kolejnych fantastycznych postów:-). Beziki wyszły Ci urocze, a smak co tu dużo pisać, czekoladowe najlepsze:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) no mam słabość do czekolady, co tu dużo mówić ;)

      Usuń
  12. ale super!
    zdjęcia śliczne.
    Ja to na bank bym takie bezy zepsuła, wszysko by się rozlało w jedną (próbowałam robić makaroniki... marnie wyszło).

    Gratuluję rocznicy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Użyj cukru pudru, najpierw ubij pianę, potem stopniowo dodawaj cukier. Powinno się udać na bank!
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. mamoooo jakie pyszności:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Same pyszności na stronie. Bardzo chętnie znów wpadnę w odwiedziny. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O matko, ależ to pysznie wygląda!
    Gratuluję rocznicy i życzę kolejnych udanych przepisów :)
    Pozdrawiam,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyjmij moje wyróżnienie.

    http://prostyprzepisnazycie.blogspot.com/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne bezy. ; ) Wcale się nie dziwie, że tyle komentarzy tutaj!
    Ja też najlepsze życzenia składam na pierwszą rocznicę bloga! ; )
    Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  18. obłędne! pięknie uczciłaś rocznicę
    gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  19. Martha, Kaś dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Gratuluję, ja jeszcze mam chwilkę do rocznicy :) Twoimi bezami nie mogę się nacieszyć, przecudne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie cieszą Twoje słowa!:) nie ma jak innym radość sprawiać

      Usuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. ja to bezy zawsze, wszędzie i w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. O Zuziu!:)właśnie szukałam przepisu na utylizację białek...Mniam:):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...