02 kwietnia 2013

Szybka sałatka z surimi




Bardzo szybka sałatka, orzeźwiająca i aromatyczna dzięki skórce cytryny.
Mocno mi się kojarzy z wiosną a nawet latem...
Można urozmaicić swieżym ogórkiem, rzodkiewką, cząstkami ugotowanego jajka.
Dziś wersja podstawowa.




250 g paluszków krabowych
2 spore garście rukoli
połowa sałaty lodowej
1 średnia marchewka

dressing
sok i skórka z cytryny
oliwa
sól, pieprz
sezam prażony do posypania



Dość ważnym składnikiem jest u skórka z cytryny, bez tego sałatka wiele traci.
Rukolę łączymy z pokrojoną w paski sałatą, mieszamy, polewamy lekko oliwą (1-2 łyżki) i solimy odrobiną soli.
Robimy wstążki z marchewki za pomocą obieraczki, paluszki kroimy na mniejsze cząstki.
Polewamy dressingiem, posypujemy sezamem. Podajemy od razu.








8 komentarzy:

  1. Sałatka po świątecznm objadaniu się to świetny pomysł, muszę coś podobnego w wersji wege wyczarować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam dość słodyczy i mięs, ta sałatka to była miła odmiana:)

      Usuń
  2. Fajna i w apetycznych kolorach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukam kolorów na talerzu bo za oknem paskudnie:)

      Usuń
  3. wow, ciekawy pomysł i smaczna sałatka :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...