22 września 2012

Kanciasta pizza z dynią i jajkiem. Bułeczki





Przepis na ciasto do pizzy według Jamiego Olivera. Takie piekła Tsumiko, takie piekę ja.
Wolę giętkie ciasto do pizzy, nie kruche i łamliwe.
Przy okazji z 1 kg mąki wyszły też bułeczki.
Jest to ciasto wielozadaniowe, polecam w ciemno:)


Składniki na ciasto:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Nadzienie: kiełbasa krakowska, szynka, ser, 
kilka pasków papryki, 
*jajko sadzone, **pieczona dynia i cebula
Przyprawy: suszony tymianek i oregano, chili, pieprz







P I Z Z A

Przygotowanie:
do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy.
Przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski);
I tu mały trik - zalewamy mąkę miksturą i zostawiamy na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 

Część ciasta odkładamy na bułeczki.


Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.








Grubość dowolna, jaką lubimy (musimy wziąć pod uwagę że w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie).

Smarujemy placek przecierem pomidorowym z olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.



* jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.


* * dynię i cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam, skropiłam olejem, posypałam ziołami i piekłam ok. 30 minut (cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).

Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.







***


B U Ł E C Z K I

Z pozostałego ciasta uformowałam bułeczki, posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami, sezamem i czarnuszką. 
Piekłam w 200 st.C do lekkiego zrumienienia (ok 15-20 min). 
Wychodzą miękkie i puchate.








Dyniowe przysmaki 

18 komentarzy:

  1. Pizza!:)) Mniam:)) Chcę taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przy najbliższej okazji spróbować Twojego ciasta na pizzę, bo mi zawsze wychodzi zbyt twarde... A u Ciebie wygląda baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest niezawodne.
      Mięciutkie i elastyczne, trzeba trochę wyrobić i dać mu wyrosnąć, a wyjdzie na pewno.

      Usuń
  3. Pizzę zrobiłam wczoraj. Nigdy nie piekłam jej na suchych drożdżach, zawsze dodaję świeże. Czuć w cieście jakąś różnicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromną, nie czuć posmaku drożdży, ja tego akurat nie lubię w pizzy;)

      Usuń
  4. To kolejna pizza jaką dzisiaj widzę i mam coraz większą ochotę na pizzę na obiad :) Też korzystam z przepisu Jamiego, pizza zawsze się udaje, a ciastó jest banalnie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego by mi było teraz potrzeba- kawałka pysznej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U Ciebie też pizza!
    Pyszności.
    I te bułeczki na śniadanie.
    Mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiscie inny ciut przepis, ale wyglada bosko! ciekawi mnie dynia na pizzy, moze sprobuje nastepnym razem :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiscie inny ciut przepis, ale wyglada bosko! ciekawi mnie dynia na pizzy, moze sprobuje nastepnym razem :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. pizza <3 kocham zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest rzeczywiście smaczne, dzisiaj wypróbowałam. A bułeczki wychodzą z niego pyszne!! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:)
      Ciesze się że zrobiłaś i że smakowało:)
      pozdrowionka

      Usuń
    2. Dziś robimy po raz kolejny, ciasto jest naprawdę pyszne! :)

      Usuń
    3. :D super! ja też lubię to ciasto i najczęściej je robię

      Usuń
  11. Pizza z dynią i jabłkiem? pomysł wydaje się dosyć szokujący, ale trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka cząstek jabłka też by pewnie się sprawdziło ;)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...