Przepis na ciasto do pizzy według Jamiego Olivera. Takie piekła Tsumiko, takie piekę ja.
Wolę giętkie ciasto do pizzy, nie kruche i łamliwe.
Przy okazji z 1 kg mąki wyszły też bułeczki.
Jest to ciasto wielozadaniowe, polecam w ciemno:)
Składniki na ciasto:
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 kg zwykłej mąki pszennej
650 ml letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
14 g (2 saszetki) suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Nadzienie: kiełbasa krakowska, szynka, ser,
kilka pasków papryki,
*jajko sadzone, **pieczona dynia i cebula
kilka pasków papryki,
*jajko sadzone, **pieczona dynia i cebula
Przyprawy: suszony tymianek i oregano, chili, pieprz
P I Z Z A
Przygotowanie:
do wody wsypujemy drożdże, cukier, sól i wlewamy oliwę, mieszamy.
Przygotowaną miksturę wlewamy do dużej miski, do której uprzednio wsypaliśmy mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki ( i miski);
I tu mały trik - zalewamy mąkę miksturą i zostawiamy na jakieś 10 minut, zdecydowanie łatwiej dzięki temu wyrabia się ciasto;
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Część ciasta odkładamy na bułeczki.
Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.
Grubość dowolna, jaką lubimy (musimy wziąć pod uwagę że w trakcie pieczenia jeszcze wyrośnie).
Smarujemy placek przecierem pomidorowym z olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.
* jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.
* * dynię i cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam, skropiłam olejem, posypałam ziołami i piekłam ok. 30 minut (cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).
Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.
Ciasto jest bardzo elastyczne, ja nigdy nie wałkuję, rozprowadzam za pomocą rąk zwilżonych w oliwie. Wyszło na całą blachę taką z piekarnika.
Smarujemy placek przecierem pomidorowym z olejem, kładziemy na to składniki nadzienia (ser po 10 minutach pieczenia). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizza jest gotowa po ok. 20 minutach, kiedy brzegi ciasta będą lekko zrumienione.
* jajko podsmażyłam krótko na patelni aby spód się zciął i dopiero przełożyłam na pizzę.
* * dynię i cebulę wcześniej podzieliłam na cząstki, posoliłam, skropiłam olejem, posypałam ziołami i piekłam ok. 30 minut (cebulę trzeba wyjąć wcześniej aby się za bardzo nie przypiekła, jedynie zmiękła - będzie jeszcze na pizzy 20 minut w piecu).
Dynię po przestudzeniu kroimy w dużą kostkę.
***
Pizza!:)) Mniam:)) Chcę taką:)
OdpowiedzUsuńMuszę przy najbliższej okazji spróbować Twojego ciasta na pizzę, bo mi zawsze wychodzi zbyt twarde... A u Ciebie wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest niezawodne.
UsuńMięciutkie i elastyczne, trzeba trochę wyrobić i dać mu wyrosnąć, a wyjdzie na pewno.
Pizzę zrobiłam wczoraj. Nigdy nie piekłam jej na suchych drożdżach, zawsze dodaję świeże. Czuć w cieście jakąś różnicę?
OdpowiedzUsuńOgromną, nie czuć posmaku drożdży, ja tego akurat nie lubię w pizzy;)
UsuńTo kolejna pizza jaką dzisiaj widzę i mam coraz większą ochotę na pizzę na obiad :) Też korzystam z przepisu Jamiego, pizza zawsze się udaje, a ciastó jest banalnie proste w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńTego by mi było teraz potrzeba- kawałka pysznej pizzy :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie też pizza!
OdpowiedzUsuńPyszności.
I te bułeczki na śniadanie.
Mniammmmm
rzeczywiscie inny ciut przepis, ale wyglada bosko! ciekawi mnie dynia na pizzy, moze sprobuje nastepnym razem :-))
OdpowiedzUsuńrzeczywiscie inny ciut przepis, ale wyglada bosko! ciekawi mnie dynia na pizzy, moze sprobuje nastepnym razem :-))
OdpowiedzUsuńpizza <3 kocham zawsze i wszędzie :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest rzeczywiście smaczne, dzisiaj wypróbowałam. A bułeczki wychodzą z niego pyszne!! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:)
UsuńCiesze się że zrobiłaś i że smakowało:)
pozdrowionka
Dziś robimy po raz kolejny, ciasto jest naprawdę pyszne! :)
Usuń:D super! ja też lubię to ciasto i najczęściej je robię
UsuńPizza z dynią i jabłkiem? pomysł wydaje się dosyć szokujący, ale trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńKilka cząstek jabłka też by pewnie się sprawdziło ;)
Usuń