04 czerwca 2012

Zielona Tarta



Zapraszam na coś zdrowego ale i sycącego, tarta podana z zieleniną i pomidorami może być świetnym daniem obiadowym. 
Moi domownicy kochają tą tartę, dodatki warzywne i sery można dowolnie zmieniać wedle upodobań smakowych. 
Zawsze wychodzi.polecam;) Przepis mojego autorstwa, mieszanka różnych przepisów, nie jestem w stanie podać już nawet jakich:))


Ciasto kruche (spód):
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody

Farsz:
1 mały kalafior
1 duża cukinia
brokuły (mała główka)
1 cebula, ząbek czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz,

Sos na farsz:
250 ml mleka
100 ml kremówki
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
200 g tartego żółtego sera
świeża bazylia (lub suszona)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i zimnym masłem. Siekamy nożem, dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy ciasto (unikamy ogrzewania go dłońmi), wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i dociskając do brzegów wykładamy nim formę do tarty (średnicy 24 -26 cm).
W nagrzanym piekarniku (180 stopni) podpiekamy spód (z obciążeniem np. fasolą) przez ok.15-20 min do lekkiego zrumienienia.
Upieczone ciasto trzeba przestudzić przed nałożeniem masy.
Kalafior i brokuły dzielimy na małe różyczki i z czosnkiem gotujemy krótko na parze. Solimy.
Cukinię  i cebulę kroimy w średnią kostkę, doprawiamy i krótko szklimy na oleju (wykładamy na durszlak aby się odsączyły).
Wykładamy farsz warzywny równomiernie na ostudzone ciasto. 
Przygotowujemy sos: w garnku topimy masło, dodajemy mąkę. Kiedy się połączą, zalewamy mlekiem i śmietanką
i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Trochę studzimy sos i dodajemy żółtka, starty ser (można troszkę zostawić na wierzch tarty) i posiekane listki bazylii.
Dokładnie mieszamy i wylewamy sos na farsz. Na wierzch dajemy pozostały tarty ser.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut (aż góra się lekko przyrumieni). Najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień jeszcze lepsza;)..

8 komentarzy:

  1. wytrawnej tarty jeszcze nie jadłam, ale przyznam, że wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to pięknie wyglądaaaaa :D aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki dziewczyny:) polecam jest naprawde smaczna, mozna zmieniac dodatki jak ktos czegos nie lubi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda fantastycznie, bardzo apetycznie,
    gratuluję wspaniałego bloga:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! Koniecznie muszę zapisać i zrobić! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dzięki za miłe słowa.Szczególnie miło je słyszeć od takiego kucharza jak Ty:)

      Usuń
  6. Z pewnością kosztowała wiele pracy, ale smak chyba wynagradza wysiłek! Wygląda pięknie! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...