01 czerwca 2012

Czekoladowy Dzień Dziecka





Dziś było i ciacho i miłe prezenty..

Babka czekoladowa bardzo kakaowa i leciutka, u nas polewa nie zdążyła zastygnąć kiedy zaczęliśmy kroić:)
Peonie i róże w wazonie umilały nam dodatkowo deser.
Przepis bez żadnych modyfikacji pochodzi ze strony Moje Wypieki.
To pierwsza babka jaką piekłam z tak małą zawartością tłuszczu i jajek (tylko 2).
Prosta w wykonaniu, pamiętać trzeba tylko o temperaturze pieczenia nie więcej niż 160 stopni, a wszystko się uda;) Polecam.

No i oczywiście Wszystkiego Najlepszego w Dniu Dziecka dla małych i dużych;)




125g masła (w temperaturze pokojowej)
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1/2 szklanki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.
Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy).
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, nastepnie wyjąć i studzić na kratce.


4 komentarze:

  1. Nooo, jadlam dzisiaj twoja babeczke. Pyszna, chociaz jak dla mnie za duzo kakao. Oby wiecej takich wypiekow :)***

    OdpowiedzUsuń
  2. Mialam szczescie skosztowac- pychotka! Fotki niczym z profesjonalnej ksiazki kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się że smakowało zapraszam na następne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi fotkami to przesada ale dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...