To danie powstało bardzo spontanicznie, z tzw. składników z lodówki. W zabieganym dniu często nie mam nawet czasu pomyśleć co będzie na obiad😏 Czasem piekę ulubione placki domowników z kawałeczkami kurczaka, pomyślałam, a czemu by nie surimi skoro jest pod ręką. Pieczarki to same wskakują do dań, a boczuś też sam się wprosił do placków ;-) Dla koloru dodałam kukurydzę, pietruszkę i szczypiorek. Podkręciłam je nieco chili. Placki wyszły sycące i aromatyczne. Zjedliśmy je z miską sałaty z warzywami skropioną oliwą.
300 g pieczarek
250 g paluszków krabowych (surimi)
150 g kukurydzy (mała puszka) przepłukanej i odsączonej
100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
3 jajka ( białka osobno)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka mąki ryżowej dla chrupkości
sól, pieprz do smaku,
słodki sos chili ( do smaku) 1-2 łyżki ( opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne)
1-2 łyżki sosu sojowego
posiekany drobno szczypiorek lub cebulka dymka (zielona część) - garść
łyżka posiekanej natki pietruszki
50 g żółtego sera startego na grubych oczkach
Boczek pokrojony w kostkę wykładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Kiedy zacznie skwierczeć dorzucamy pieczarki pokrojone w małe kawałki ( półplasterki lub kostkę) i smażymy z boczkiem aż lekko się zrumienią. Doprawiamy je sosem sojowym, sosem chili i odstawiamy na chwilę do przestudzenia. W misce przygotowujemy składniki na masę placków : odsączona kukurydza, starty ser, żółtka, przyprawy, posiekany szczypiorek i natka. Dokładamy składniki z patelni oraz paluszki krabowe pokrojone w 1 cm kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy mąki. Białka ubijamy z solą na pianę. Dodajemy ją partiami do masy delikatnie mieszając. Placki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron. na jeden placuszek przypadają 2 łyżki masy. Mnie wyszło 14 średnich placków.
The fritters look so crunchy and yummy. Perfect with a salad!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują te placuszki :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :D Chętnie go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo pomysłowe, przepisy z gatunku recykling kulinarny są zawsze bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie surimi
OdpowiedzUsuńGracias por la receta se ven muy ricos. Te mando un beso
OdpowiedzUsuńEnamorada de las letras
Super placuszki.
OdpowiedzUsuńLooks great! Ingredients of fritters are so rich. I am sure these fritters and salad combination must be delicious.
OdpowiedzUsuńAle apatycznie u Ciebie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarta
Poprosze surówke :D
OdpowiedzUsuń