20 maja 2021

Surówka obiadowa z pekińskiej, z kukurydzą i szczypiorkiem



Lekka, kwaskowa, pasuje do wielu dań, polecam. 

Dodatek młodego szczypiorku dodaje jej świeżości i pikantności.






Mała kapusta pekińska ( pół dużej) wybierzcie taką która ma dużo zielonego

mała puszka kukurydzy ( 200 g) przepłukanej i odsączonej 

4 łyżki posiekanego szczypiorku drobnego

łyżka prażonego sezamu (nie rezygnujcie z niego)

1 średnia marchewka starta na grubych oczkach

1 duży ogórek ze skórką

pół szklanki maślanki+ łyżka dobrego majonezu

sól, pieprz do smaku, odrobina cukru opcjonalnie


Kapustę pekińską siekamy w paski, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Dodajemy odsączoną kukurydzę, sezam, pokrojonego ogórka, posiekany drobno szczypiorek.

Przygotowujemy sos z maślanki, majonezu, doprawiamy sos. Łączymy składniki, podajemy

od razu.



7 komentarzy:

  1. That looks light yet very flavourful and tasty. And roasted sesame seeds definitely add extra crunchiness and flavour to the salad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie surówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Such a beautiful and delicious salad! I love sesame seeds and sure that this salad must be yummy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...