22 maja 2021

Domowe retro wafelki

W necie krąży wiele przepisów na masy do wafelków. Ten przepis mam zapisany w przepiśniku i już parę razy je robiłam. Na głowę biją sklepowe gotowce czy batoniki, wciągają do jedzenia niczym łuskanie słonecznika :)

Dzieci potwierdzają, że smakują lepiej niż popularne wafelki reklamowane jako przekąska szkolna ;-)

Najtrudniejsze w przepisie jest czekanie aż stężeją w lodówce, najlepiej się kroją po schłodzeniu przez noc. Ilość mleka w proszku musicie sami wyczuć, tak żeby masa nie była zbyt płynna bo wycieknie z wafli (250g-300g). Masy wystarcza na 7 blatów u mnie były takie 25x25 cm.






250 g masła

250 g cukru

250 mleka

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka cukru z wanilią ( lub łyżeczka ekstraktu)

250 g mleka w proszku (nie instant!/granulowane) + ok. 3 łyżki (masa musi być gęsta i lejąca , ale nie może wypłynąć z wafli) 

2 paczki dużych wafli tortowych


Rozpuszczamy w garnuszku masło z mlekiem, cukrem i wanilią, mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy przesiane kakao i mieszamy aby nie było grudek. Do przestudzonej lekko masy dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aż masa będzie gładka. Wsypujemy 250 g, a potem po łyżce dosypujemy jeśli masa jest zbyt płynna ( max 300 g mleka w proszku). Przestudzoną, ale wciąż ciepłą masą przekładamy wafle, najlepiej po 4-5 warstw. Można podłożyć folię spożywczą a potem zawinąć w nią wafle. Obciążamy deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Kroimy na drugi dzień w małe kawałki ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.




22 komentarze:

  1. Z przepisu chętnie skorzystam :D Takie wafelki są idealne do kawy :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. They look so tempting! What's the difference between instant and regular powdered milk? Ain't powdered milk all instant?

    OdpowiedzUsuń
  3. Woow looks simple and healthy. I got recipe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego typu wafelki kojarzą mi się z dzieciństwem :) Muszę spróbować takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiesz, jak je lubię. Twoje wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ja tez je lubię, ścigamy się w domu do nich:) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa, Mama nam robiła, a potem już same z siostrą robiłyśmy. Nie pamiętam dokładnie składników, może były podobne. Pamiętam, że dodawaliśmy mielone herbatniki betitki to tej masy kakaowej. W PRL-u to był rarytas. Teraz zapewne też, bo wiemy co zawiera masa. Słodkości kupione w sklepie to już nie ten tłuszcz i,... chemia. Niezdrowe.
    Dobrego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że takie lepsze od kupnych ;-) Trzeba spróbować z tymi herbatnikami. Fakt, ta masa jest zawsze miękka, nie zastyga na twardo. I pewnie dlatego takie dobre:D

      Usuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Takie wafelki to zawsze fajna przekąska :) Dla każdego :) Przepis super, na pewno z niego skorzystam :) Jak dla mnie - rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystaj, korzystaj;-)
      Pozdrawiam również

      Usuń
  8. To są te wafle,które smakują zawsze i wszystkim. Domowe,więc najlepsze.
    A przede wszystkim bez chemii.
    Super!!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. what an appetiting snack,ilove wafer so much
    thanks for sharing the great recipe
    Greetings
    loose deep wave wigs

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe najlepsze :) Kiedyś podobne robiłam ale z miodem kremowanym smakowym

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspomnienie dzieciństwa:) pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, to jest ten smak :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...