Klopsiki mięsne, do których przemyciłam trochę warzyw. Jeśli macie mięsożerców w domu, którzy gardzą warzywem ( o zgrozo!) lub wybredne dzieci, tak jak ja, to polecam ten przepis. Można by powiedzieć, że to klopsiki z surówką 2 w jednym :)
Składniki
800 g mięsa mielonego (moje były z szynki, możecie połączyć np. łopatką wieprzową lub zrobić drobiowe)
1 jajko L
pół kapusty pekińskiej posiekanej drobno
1 średnia marchewka starta na grubej tarce
4 średnie pieczarki starte na tarce
1 mała bułka kajzerka ( można zastąpić bułką tartą 3 łyżki)
mała cebula
2 ząbki czosnku
do przyprawienia: posiekana natka pietruszki, suszony majeranek, sól , pieprz świeżo mielony, słodka papryka w proszku 1 łyżeczka, może być odrobina chili opcjonalnie
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowujemy kotleciki.
Kapustę bardzo drobno siekamy, solimy i odstawiamy na 30 minut aby puściła sok. Marchewkę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do mięsa. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Cebulkę z czosnkiem drobno siekamy, szklimy na maśle klarowanym i dodajemy do mięsa. Na koniec dorzucamy odciśniętą mocno kapustę. Dokładnie wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy kulki. Smażymy je na niewielkiej ilości tłuszczu do lekkiego zrumienienia i wrzucamy do sosu. Gotujemy razem na wolniutkim ogniu ok 20 minut.
Sos pomidorowy
800 ml passaty pomidorowej + odrobina wody lub bulionu ( sos nie powinien być gęsty)
ząbek czosnku
pół cebuli
1 łyżeczka oregano
masło klarowane
1 łyżka sosu sojowego,
sól, pieprz
Drobno siekamy cebulę, czosnek w plasterki, szklimy je krótko na maśle razem z oregano. Zalewamy wszystko passatą. Doprawiamy do smaku, dusimy chwilę 5-10 minut. Jeśli sos jest gęsty należy go podlać bulionem lub wodą. Wrzucamy obsmażone klopsiki i gotujemy 20 minut.
Pycha, takie pulpeciki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, bardzo lubię takie klopsikowe dania :)
OdpowiedzUsuńLooks tender and very flavourful...this is a very tasty meal.
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie klopsiki ❤️
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzoo apetycznie:) pozdrawiam, Kasia
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Bardzo lubię takie klopsiki, są idealne i z kaszą i z makaronem :)
OdpowiedzUsuńO tak! Też tak robię, przemycam warzywa bo inaczej grymasza. Smakowite klopsiki:)
OdpowiedzUsuńTeż je robię, mam bardzo podobny przepis. One są bardzo pyszne, warto się nauczyć tego przepisu🌞
OdpowiedzUsuńTakie klopsiki są najlepsze.
OdpowiedzUsuńKlopsiki uwielbiamy. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za mięsem chętnie je zjadają. Przepis na pewno mi się przyda :)
OdpowiedzUsuńWoow very different recipe! Very different meatballs! Looks delicious.
OdpowiedzUsuń