Z cyklu szybkich obiadów warzywnych pt. "zero waste", dziś w roli głównej szparagi. Lubię kiedy są cieniutkie i młode, są wtedy szybkie w obsłudze 😊 A tak gotowanie ich w wysokim garnku już nieco komplikuje sytuację i nie jest to szybki obiad. Polecam użyć świeży tymianek, użyłam wersji cytrynowej, jeśli macie klasyczną wersję na parapecie, dodajcie też do dania odrobiny skórki startej z cytryny - niesamowicie podkręci smak. Do dania dorzuciłam warzywa które były pod ręką, możecie tworzyć własne kombinacje.
250 g młodych szparagów
300 g pieczarek
300-400 g makaronu typu świderki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki mascarpone (można zastąpić śmietanką roślinną w wersji wegańskiej)
garść marchewki mini (użyłam mrożonej)
100 g startego żółtego sera (w wersji wegańskiej wędzone tofu pokrojone w kostkę 50-100 g)
sól i pieprz, gałka muszkatołowa starta
masło klarowane do smażenia + odrobina oleju
świeży tymianek cytrynowy (dodajemy go na sam koniec)
Potrzebujemy sporej patelni, najpierw przygotowujemy warzywa a potem dodajemy do nich ugotowany makaron.
Najpierw obieramy szparagi - główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki 3 cm. Te grubsze kawałki możemy dla pewności chwilę zblanszować we wrzątku, a końcówki z główkami można wrzucać bezpośrednio na patelnię.
Wstawiamy osoloną wodę na makaron. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki, pieczarki w cząstki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, po paru minutach dokładamy marchewkę i główki szparagów. Smażymy chwilę, podlewamy wodą z gotującego makaronu (1/4 szklanki) i chwilę dusimy, sprawdzamy czy szparagi są al dente. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, gałką i sosem sojowym, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy delikatnie aż się rozpuści. Teraz do sosu przekładamy ugotowany makaron prosto z wody. Łączymy składniki, posypujemy startym serem i listkami tymianku i zajadamy.
The thin young asparagus look really tender and fresh!
OdpowiedzUsuńIt's my favourite ;-)
UsuńKolejne pomysłowe danie z gatunku porządkowych 😉 A młode szparagi w każdej potrawie zrobią robotę 😃
OdpowiedzUsuńZgadzam sią z Tobą :)
UsuńNa pewno będzie smaczne dla wegetarian :)
OdpowiedzUsuńPS czekam na zgłoszenie w konkursie.. e-mail :)
A czym zastąpić mascarpone i ser żółty w wersji wegańskiej? Dopisz :)
UsuńWoow super nutritious pasta! Looks great and delicious.
OdpowiedzUsuńPycha :) Uwielbiam połączenie szparagów z makaronem :)
OdpowiedzUsuńfajne danie
OdpowiedzUsuń