07 maja 2021

Klopsiki mięsno-warzywne z kapustą pekińską



Klopsiki mięsne, do których przemyciłam trochę warzyw. Jeśli macie mięsożerców w domu, którzy gardzą warzywem ( o zgrozo!) lub wybredne dzieci, tak jak ja, to polecam ten przepis. Można by powiedzieć, że to klopsiki z surówką 2 w jednym :)

Składniki 

800 g mięsa mielonego (moje były z szynki, możecie połączyć np. łopatką wieprzową lub zrobić drobiowe)

1 jajko L

pół kapusty pekińskiej posiekanej drobno

1 średnia marchewka starta na grubej tarce

4 średnie pieczarki starte na tarce

1 mała bułka kajzerka ( można zastąpić bułką tartą 3 łyżki)

mała cebula

2 ząbki czosnku

do przyprawienia: posiekana natka pietruszki, suszony majeranek, sól , pieprz świeżo mielony, słodka papryka w proszku 1 łyżeczka, może być odrobina chili opcjonalnie

masło klarowane lub olej do smażenia





Przygotowujemy kotleciki.

Kapustę bardzo drobno siekamy, solimy i odstawiamy na 30 minut aby puściła sok. Marchewkę i pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do mięsa. Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Cebulkę z czosnkiem drobno siekamy, szklimy na maśle klarowanym i dodajemy do mięsa. Na koniec dorzucamy odciśniętą mocno kapustę. Dokładnie wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy kulki. Smażymy je na niewielkiej ilości tłuszczu do lekkiego zrumienienia i wrzucamy do sosu. Gotujemy razem na wolniutkim ogniu ok 20 minut.

Sos pomidorowy

800 ml passaty pomidorowej + odrobina wody lub bulionu ( sos nie powinien być gęsty)
ząbek czosnku
pół cebuli
1 łyżeczka oregano
masło klarowane
1 łyżka sosu sojowego,
sól, pieprz

Drobno siekamy cebulę, czosnek w plasterki, szklimy je krótko na maśle razem z oregano. Zalewamy wszystko passatą. Doprawiamy do smaku, dusimy chwilę 5-10 minut. Jeśli sos jest gęsty należy go podlać bulionem lub wodą. Wrzucamy obsmażone klopsiki i gotujemy 20 minut.






12 komentarzy:

  1. Pycha, takie pulpeciki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, bardzo lubię takie klopsikowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks tender and very flavourful...this is a very tasty meal.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam takie klopsiki ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzoo apetycznie:) pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie :) Bardzo lubię takie klopsiki, są idealne i z kaszą i z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak! Też tak robię, przemycam warzywa bo inaczej grymasza. Smakowite klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też je robię, mam bardzo podobny przepis. One są bardzo pyszne, warto się nauczyć tego przepisu🌞

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie klopsiki są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Klopsiki uwielbiamy. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za mięsem chętnie je zjadają. Przepis na pewno mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Woow very different recipe! Very different meatballs! Looks delicious.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, zajrzyj po kolejny przepis :)